Tekniska verken i Linköping

Nya tjänster hjälper bostadsrättsföreningar att optimera fjärrvärmeförbrukningen

Dela

Nu lanserar Tekniska verken tjänsterna värmeoptimering och driftövervakning till bostadsrättföreningar med fjärrvärme. Tjänsterna gör det möjligt för bostadsrättföreningar att enkelt och bekvämt styra och övervaka fjärrvärmen med hjälp av en digital plattform.

Foto: David Einar
Foto: David Einar

–Traditionellt har fjärrvärmecentraler styrts manuellt, på plats, med hjälp av knappar och vreden. Med de nya tjänsterna kommer kunderna i stället att kunna använda ett digitalt gränssnitt, utan att behöva byta ut centralen, säger Annette Nilsson, affärsenhetschef Produkt och distribution på affärsområde Värme och kyla på Tekniska verken. 

Det är med hjälp av inomhussensorer och digitala gateways som fjärrvärmesystemet kopplas upp för att kunden enkelt ska kunna följa fastighetens energiförbrukning och inomhusklimat. Värmen justeras efter de rådande temperaturerna inne i fastigheten, istället för vädret ute. Det skapar möjlighet för fastighetsägarna att optimera sin värmeanvändning. Systemet skickar även automatiska larm direkt vid eventuella avvikelser. 

–Värmeoptimering och driftövervakning gör det möjligt för bostadsrättsföreningar att få koll på eventuella störningar och att anpassa värmen inomhus på ett praktiskt sätt, utan att behöva gå till fjärrvärmecentralen, fortsätter Annette Nilsson. 

En ytterligare fördel med tjänsterna är att de på sikt kan göra fjärrvärmenätet mer resurseffektivt. Genom att Tekniska verken får ta del av kundernas data och effekt kan de balansera ut de effekttoppar som uppstår i värmenätet då till exempel många duschar under kalla morgnar.  

–Om vi kan få mer balans i fjärrvärmesystemet gör det att vi på sikt kan undvika att starta någon av våra topplastanläggningar under kalla vintermorgnar. På så sätt använder vi vårt bränsle och våra gemensamma resurser på ett mer hållbart sätt, utan att våra kunder ska märka någon skillnad i sitt inomhusklimat, avslutar Annette Nilsson. 

Tjänsterna finns tillgängliga från den 27 maj, med ett lanseringserbjudande fram till och med den 31 oktober 2024.

Relevanta länkar

Läs mer om tjänsterna på Tekniska verkens hemsida
Läs tidigare pressmeddelande

För mer information, kontakta gärna:

Annette Nilsson, affärenhetschef Produkt och distribution
Telefon: 013- 30 86 86
E-post: annette.nilsson@tekniskaverken.se

Tekniska verkens pressjour
Telefon: 013-20 91 40
E-post: press@tekniskaverken.se

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Tekniska verken erbjuder unik möjlighet att se rötkammare inifrån2.7.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Tekniska verken i Linköping genomför omfattande och innovativa satsningar som syftar till ytterligare klimatnytta och ökad produktion av flytande biogas. Den utbyggda anläggningen beräknas kunna tas i bruk under 2025 och en ny rötkammare som uppförs i samband med detta står snart klar. En ovanlig möjlighet har nu öppnat sig att kunna få se den enorma byggnaden inifrån.

FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye