37 områden i Stockholm kan bli tryggare med BIDs
En kartläggning som Fastighetsägarna Stockholm har gjort visar att det finns 37 områden i Stockholmsregionen som skulle kunna bli tryggare genom mer samverkan i form av BIDs. På så sätt kan fastighetsägare fortsätta vara en viktig part i att skapa tryggare bostadsområden.

BID är en organisationsform för fastighetsägare som i ett gemensamt arbete med andra aktörer skapar trygghet i bostadsområden på frivillig basis. Idag finns 13 olika BIDs i Stockholmsområdet och ytterligare sex är under uppstart. Genom att fler BIDs-områden etableras kan fastighetsägare bidra till ökad trygghet och attraktiv områdesutveckling.
– Många av våra medlemmar är mycket engagerade i de områden där de äger och förvaltar bostäder. När man ser kriminaliteten krypa allt närmare människors hem upplever fastighetsägare ett behov av en kraftsamling mellan fler aktörer i samhället. Då är uppstart av BIDs ett effektivt verktyg för att göra skillnad tillsammans, säger Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.
Fastighetsägarna har goda erfarenheter av att arbeta med BIDs i många kommuner runt om i landet. Kartläggningen har visat att potentialen är stor för att skapa nya BIDs i Stockholm.
Målet med BID-samverkan är att parterna genom att bidra till en god samhällsutveckling samtidigt ökar affärsnyttan för alla parter. På så sätt vinner alla och området blir trevligare och tryggare att vara i.
– Genom att fastighetsägare samverkar på frivillig basis ökar handlingsutrymmet och arbetet blir långt mer effektivt än när man agerar ensam. Fastighetsägare i samverkan med kommun, polis, civilsamhälle och ideella verksamheter kan tillsammans åstadkomma resultat som enskilda aktörer på egen hand inte mäktar med, säger Katrin Behdjou Arshi.
Kommuner och områden i Stockholms län med potential att starta upp nya BIDs
Botkyrka: Hallunda-Norsborg och Alby
Nacka: Orminge och Fisksätra
Norrtälje: Vigelsjö och Hallstavik
Nynäshamn: Ösmo centrala, Nynäshamn centrum
Salem: Salem centrum och Västra Salem
Sigtuna: Norrbacka
Sollentuna: Edsberg
Stockholms stad: Farsta, Hjorthagen, Gullmarsplan, Liljeholmen-Nyboda, Högdalen-Bandhagen, Götgatan, Högalid, Brunkebergstorg, Stockholms centralstation, S:t Eriksgatan, Östberga, Hagsätra, Älvsjö-Solberga och Fruängen
Sundbyberg: Ör
Södertälje: Ronna-Geneta, Hovsjö och Fornhöjden och Saltskog och Södertälje C
Tyresö: Granängsringen-Nyboda
Täby: Arninge och Täby C
Upplands Väsby: Smedby
Värmdö: Munkmora-Ösby grind
Österåker: Åkersberga centrum
Fakta om BID
BID står för Business Improvement District. Det är en organisationsform för samarbete mellan fastighetsägare i ett avgränsat geografiskt område, inom frågor som trygghet, trivsel, attraktivitet samt områdesutveckling.
Dagens BIDs återfinns främst i ytterstadsområden i bostadstäta och centrumnära lägen och på platser med olika samhällsutmaningar. Exempelvis där det är lägre socioekonomi, hög upplevd otrygghet samt högt antal livskvalitetsbrott.
I denna kartläggning har vi använt oss av fem trygghetsfaktorer för att analysera vilka områden som har potential för BID-samverkan. När ett område uppfyller minst två av dessa faktorer, och en av dem är att området omfattar minst tre fastighetsägare, finns potential. Trygghetsfaktorerna är:
-
Minst tre fastighetsägare
-
Polisens lista över utsatta områden
-
Socioekonomiskt svaga områden
-
Trygghetsundersökning och kartläggning av områden som otrygga
-
Områden som har utmaningar med livskvalitetsbrott
Nyckelord
Kontakter
Katrin Behdjou ArshiChef stadsutvecklingFastighetsägarna Stockholm
Tel:08-617 76 17Tel:076-142 69 51katrin.behdjou.arshi@fastighetsagarna.seDokument
Länkar
Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Den mest prisvärda fjärrvärmen finns i Luleå26.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Luleå Energis nät i Luleå erbjuder landets mest prisvärda fjärrvärme. Det visar en ny rapport från Fastighetsägarna GFR. - Jämfört med leverantörer med liknande förutsättningar är nätet i Luleå det billigaste i Sverige, säger David Björnberg, analytiker hos Fastighetsägarna.
Nu är hyrorna i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn klara5.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i dessa kommuner höjs mellan 5,2-5,5 procent (se nivåer nedan). Samtliga från den 1 januari 2025.
Kent Persson föreslås bli ny ordförande för Fastighetsägarna GFR4.3.2025 14:48:51 CET | Pressmeddelande
Valberedningen för Fastighetsägarna GFR föreslår Kent Persson från Heimstaden som ny ordförande inför föreningsfullmäktige i Göteborg den 24 april 2025.
Nu är hyrorna i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge klara4.3.2025 09:39:04 CET | Pressmeddelande
I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Östra Göinge, Höör och Hörby höjs med 5,3 procent och hyrorna i Kävlinge med 5,2 procent. Samtliga från den 1 januari 2025.
Fjärrvärmenämnden avslår medling – kraftiga taxeökningar från Skövde Energi måste upphöra25.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fastighetsägarna i Skaraborg har under en längre tid försökt föra en konstruktiv dialog med Skövde Energi om fjärrvärmetaxorna, men utan framgång. Efter en förhandling där parterna inte kunde nå en överenskommelse, valde man att gå vidare till medling i fjärrvärmenämnden. Nu har nämnden beslutat att avslå medlingen. Deras bedömning är att medling inte kommer att leda till en överenskommelse mellan kunder och fjärrvärmeföretag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum