Fastighetsägarna

37 områden i Stockholm kan bli tryggare med BIDs

Dela

En kartläggning som Fastighetsägarna Stockholm har gjort visar att det finns 37 områden i Stockholmsregionen som skulle kunna bli tryggare genom mer samverkan i form av BIDs. På så sätt kan fastighetsägare fortsätta vara en viktig part i att skapa tryggare bostadsområden. 

Foto: Skärholmens Fastighetsägare

BID är en organisationsform för fastighetsägare som i ett gemensamt arbete med andra aktörer skapar trygghet i bostadsområden på frivillig basis. Idag finns 13 olika BIDs i Stockholmsområdet och ytterligare sex är under uppstart. Genom att fler BIDs-områden etableras kan fastighetsägare bidra till ökad trygghet och attraktiv områdesutveckling. 

– Många av våra medlemmar är mycket engagerade i de områden där de äger och förvaltar bostäder. När man ser kriminaliteten krypa allt närmare människors hem upplever fastighetsägare ett behov av en kraftsamling mellan fler aktörer i samhället. Då är uppstart av BIDs ett effektivt verktyg för att göra skillnad tillsammans, säger Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.  

Fastighetsägarna har goda erfarenheter av att arbeta med BIDs i många kommuner runt om i landet. Kartläggningen har visat att potentialen är stor för att skapa nya BIDs i Stockholm.  

Målet med BID-samverkan är att parterna genom att bidra till en god samhällsutveckling samtidigt ökar affärsnyttan för alla parter. På så sätt vinner alla och området blir trevligare och tryggare att vara i. 

– Genom att fastighetsägare samverkar på frivillig basis ökar handlingsutrymmet och arbetet blir långt mer effektivt än när man agerar ensam. Fastighetsägare i samverkan med kommun, polis, civilsamhälle och ideella verksamheter kan tillsammans åstadkomma resultat som enskilda aktörer på egen hand inte mäktar med, säger Katrin Behdjou Arshi.  

Kommuner och områden i Stockholms län med potential att starta upp nya BIDs 

Botkyrka: Hallunda-Norsborg och Alby 

Nacka: Orminge och Fisksätra 

Norrtälje: Vigelsjö och Hallstavik 

Nynäshamn: Ösmo centrala, Nynäshamn centrum 

Salem: Salem centrum och Västra Salem 

Sigtuna: Norrbacka 

Sollentuna: Edsberg 

Stockholms stad: Farsta, Hjorthagen, Gullmarsplan, Liljeholmen-Nyboda, Högdalen-Bandhagen, Götgatan, Högalid, Brunkebergstorg, Stockholms centralstation, S:t Eriksgatan, Östberga, Hagsätra, Älvsjö-Solberga och Fruängen 

Sundbyberg: Ör 

Södertälje: Ronna-Geneta, Hovsjö och Fornhöjden och Saltskog och Södertälje C 

Tyresö: Granängsringen-Nyboda 

Täby: Arninge och Täby C 

Upplands Väsby: Smedby 

Värmdö: Munkmora-Ösby grind 

Österåker: Åkersberga centrum 

Fakta om BID 

BID står för Business Improvement District. Det är en organisationsform för samarbete mellan fastighetsägare i ett avgränsat geografiskt område, inom frågor som trygghet, trivsel, attraktivitet samt områdesutveckling. 

Dagens BIDs återfinns främst i ytterstadsområden i bostadstäta och centrumnära lägen och på platser med olika samhällsutmaningar. Exempelvis där det är lägre socioekonomi, hög upplevd otrygghet samt högt antal livskvalitetsbrott.  

I denna kartläggning har vi använt oss av fem trygghetsfaktorer för att analysera vilka områden som har potential för BID-samverkan. När ett område uppfyller minst två av dessa faktorer, och en av dem är att området omfattar minst tre fastighetsägare, finns potential. Trygghetsfaktorerna är:  

  • Minst tre fastighetsägare  

  • Polisens lista över utsatta områden  

  • Socioekonomiskt svaga områden  

  • Trygghetsundersökning och kartläggning av områden som otrygga  

  • Områden som har utmaningar med livskvalitetsbrott 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye