Ensamhet vanligt bland de som ger vård till en äldre partner
Den ofrivilliga ensamheten ökar när allt fler äldre vårdar sin partner. Ensamheten leder i sin tur till bland annat en högre risk för depression och självmordstankar för framför allt kvinnliga omsorgsgivare, då fler kvinnor än män ger anhörigomsorg.
– Att hjälpa en närstående kan föra med sig mycket positivt men forskningen visar också att äldre som vårdar sin partner oftare är ofrivilligt ensamma. Det är viktigt att ta hänsyn till vilka konsekvenser som kommer av att anhörigomsorgen ökar. Ett sätt att i stället förbättra kvinnors hälsa, ekonomi och egenmakt är att satsa på den offentliga äldreomsorgen, säger Ingrid Osika Friberg, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Två orsaker till att anhöriga oftare tar hand om äldre är att befolkningen i Sverige blir äldre och att den offentliga omsorgen har minskat. På uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten har forskarna Lena Dahlberg och Mariam Kirvalidze sammanställt forskning om sambandet mellan partnervård och ensamhet bland personer över 65 år.
– Ensamhet har samband med lägre välbefinnande och sämre hälsa. Översikten visar att ensamhet bland partnervårdare kan handla om emotionell ensamhet i parrelationen. Ensamheten kan också bero på social isolering eller osäkerhet i rollen som partnervårdare. Mer forskning behövs om skillnader mellan olika grupper av partnervårdare, såsom kvinnor och män eller personer med olika utbildningsnivå, säger Lena Dahlberg, professor vid Högskolan Dalarna och anknuten till Karolinska Institutet.
Den sammanlagda bilden av forskningen på området visar att det behövs politiska initiativ och riktade stödinsatser för att stödja de som ger vård till sin partner.
– Partnervårdare står vanligtvis för det mesta av den mest intensiva omsorgen. De sköter personliga uppgifter med hängivenhet och offrar ofta sitt sociala liv och sina egna behov. Det är viktigt att genomföra riktade insatser för att lindra den börda som makar upplever senare i livet, säger Mariam Kirvalidze, doktorand vid Karolinska Institutet.
Sedan 2023 har Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell strategi mot ensamhet, i samråd med bland andra Jämställdhetsmyndigheten.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seBilder
Dokument
Länkar
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Äldre som utsätts för våld får inte det stöd de behöver16.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våldet mot personer över 65 år blir många gånger inte upptäckt av myndigheterna. Äldre personer vet ofta inte heller att de kan ta del av samhällets stöd till våldsutsatta. Samtidigt saknar personal inom bland annat äldreomsorgen och hälso- och sjukvården kunskap om våld mot äldre.
Statsbidrag ska främja jämställdhet bland unga25.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten beviljar elva projekt statsbidrag för jämställdhetsprojekt. Åtta av dem har fokus på jämställdhet mellan unga, ett område som var särskilt prioriterat i år.
Tvångsarbete vanligast vid upptäckta fall av människohandel8.5.2024 07:58:00 CEST | Pressmeddelande
Tvångsarbete är nu vanligare när det gäller upptäckta fall av människohandel än människohandel för sexuella ändamål. Det visar den senaste rapporten från de regionkoordinatorer som arbetar mot prostitution och människohandel i hela Sverige.
Män får oftare regionalt stöd till företagande än kvinnor26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
De 700 miljoner kronor som regionerna använder för att stödja företagande går oftare till män och mansdominerade branscher än till kvinnor. Det finns också stora skillnader över landet.
Minst 40 år till jämställda pensioner – om arbetslivet blir jämställt i dag24.4.2024 07:58:00 CEST | Pressmeddelande
Även om arbetslivet plötsligt skulle bli jämställt i dag så skulle det ta 40 till 50 år tills kvinnor och män får lika mycket i pension. Jämställdhetsmyndigheten efterlyser förändringar både i och utanför pensionssystemet för att Sverige ska kunna nå målet om ekonomisk jämställdhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum