Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket
En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar på att gå ner i arbetstid. Det visar nya siffror från Läkarförbundet.
– Nära sju av tio läkare är oroliga för att nedskärningarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att rekrytera och behålla personal. Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för vården, därför krävs nu att staten tar ett större ansvar för styrningen, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
En ny medlemsundersökning från Läkarförbundet visar nära var fjärde, 23 procent, av läkarna har övervägt att lämna yrket under det senaste året på grund av arbetsbelastningen. Fyra av tio har funderat på att gå ner i arbetstid. Siffrorna ska ses i ljuset av att drygt åtta av tio tror att besparingarna kommer att innebära att deras arbetsbelastning nu ökar.
Nära sju av tio, 69 procent, är också oroliga för att för att besparingarna på den egna arbetsplatsen kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att rekrytera och behålla personal. Kompetensförsörjningen är idag en stor utmaning i många regioner. Det råder brist på specialistläkare samtidigt som flera regioner inför anställningsstopp och varslar personal.
– Behovet av en mer långsiktig styrning av sjukvården är akut. Inte minst när det handlar om kompetensförsörjningen, som är en nyckel för att utveckla svensk sjukvård. Vi vill att staten tar ett större ansvar för att säkerställa att det finns personal i vården, säger Sofia Rydgren Stale.
Om undersökningen
Enkäten skickades ut i två omgångar veckorna 9 och 10. Sammanlagt fick 5 002 personer enkäten och av dem svarade 2 018. Det ger en svarsfrekvens på 40%. Resultaten är sedan viktade på kön och ålder för att svaren ska vara representativa för de yrkesverksamma medlemmarna. Läkarförbundet har drygt 58 000 medlemmar.
Nyckelord
Kontakter
Hediye GüzelPress- och kommunikationschefSveriges läkarförbund
Tel:08-790 33 32hediye.guzel@slf.seBilder
Om oss
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 58 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Engångsinsatser för kortare vårdköer kan både hjälpa och stjälpa20.1.2025 11:44:50 CET | Pressmeddelande
Idag överlämnade utredaren Anna Nergårdh en promemoria till sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson med förslag på statliga engångsinsatser som syftar till att korta väntetiderna i vården. Förslaget är att staten under 2025 finansierar tillfälliga satsningar för att beta av köer till katarakt-, höft- och framfallskirurgi.
Krafttag krävs för att lösa bristen på vårdplatser2.1.2025 08:48:36 CET | Pressmeddelande
Bristen på vårdplatser är ett stort hot mot patientsäkerheten. På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen lagt fram en nationell handlingsplan för fler vårdplatser. Enligt myndigheten kan vårdplatsbristen vara löst redan 2026. Läkarförbundet delar inte den bedömningen utan vill att staten ska ställa hårdare krav på regionerna.
Dags att satsa på läkarna!20.12.2024 15:02:29 CET | Pressmeddelande
Nu börjar avtalsrörelsen för 33 000 läkare inom Sveriges kommuner och regioner. Utöver löneökningar minst i nivå med industrins märke kräver Läkarförbundet riktade lönesatsningar mot de läkargrupper vars löneutveckling halkat efter de senaste åren. Dessutom yrkar förbundet högre ersättning för jour och beredskapsarbete.
Förtydliga ansvaret för klinisk forskning12.12.2024 15:15:18 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades forsknings- och innovationspropositionen. Läkarförbundet vill se att sjukvårdens ansvar för den kliniska forskningen förtydligas och att möjligheterna för läkare att forska förbättras.
4 400 allmänläkare saknas i primärvården11.12.2024 08:05:40 CET | Pressmeddelande
För att nå de nationella målen om antal specialistläkare per invånare krävs nästan en dubblering av antalet läkare på vårdcentralerna. Kostnaden för att anställa tillräckligt många läkare uppgår till över 7,5 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet som vill se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum