Sveriges läkarförbund

Nytt avtal för läkarna

Dela

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning. 

Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund

- Vi är nöjda med att ha fått igenom löneökningar som minst är i nivå med märket. Vi hade velat nå längre, men utrymmet för att förhandla har varit väldigt begränsat i årets avtalsrörelse. Att avtalet är ettårigt ger oss möjlighet att snart igen förhandla om förbättringar av läkarnas villkor, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Utöver löneökningarna på lägst 3,3 procent är parterna också överens om en tydligare reglering av läkares övertid för att säkerställa att rätt ersättning utgår till den som förhandlat bort sin övertidskompensation. Vidare är man också överens om ett partsgemensamt arbete i syfte om att få till bättre ingångslöner för läkare som är tidigt i karriären.

Läkarförbundet gick in förhandlingarna med flera yrkanden. Exempelvis en riktad lönesatsning på läkare tidigt i karriären, bättre villkor vid graviditet och föräldraledighet samt högre ersättning vid jour och beredskap.

- Vi gick in i avtalsrörelsen med målet att komma överens om flera viktiga förbättringar för läkare och för hälso- och sjukvården. Men de allra flesta av våra yrkanden har avvisats med hänvisning till den dåliga ekonomin. Det har varit frustrerande. Bättre villkor för personalen är en ödesfråga för regionerna och de har en lång resa att göra, avslutar Sofia Rydgren Stale.

Avtalet i korthet:
Det nya avtalet börjar gälla från 1 april 2024 och löper på ett år. 
Kollektiva löneökningar på lägst 3,3 procent.
Berör cirka 33 000 läkare i Sveriges regioner och kommuner.

Mer information om avtalet: www.slf.se 

Kontakter

Om oss

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 58 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye