Regionerna saknar beredskap för kris och krig
Trots ökade krav på sjukvården från Nato och erfarenheterna från pandemin känner få läkare till om arbetsgivaren har en plan för en akut kris eller krigssituation. Färre än två av tio vet vad de förväntas göra och färre än var tionde har övat. Det visar en ny undersökning från Läkarförbundet.
- Vårdens beredskap är allt annat än god. Att alla medarbetare känner till de planer som finns och att de har övat är en grundläggande förutsättning för att sjukvården ska kunna hantera en kris eller krigssituation, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
Regionerna har viktiga uppgifter inom svensk krisberedskap, då de ansvarar för hälso- och sjukvård. Enligt lag ska de också ha planer för detta. Natomedlemskapet har också ökat kraven på sjukvårdens kapacitet att hantera masskadehändelser.
En ny undersökning från Läkarförbundet visar dock att drygt fyra av tio läkare inte vet om arbetsgivaren har en plan. Två av tio svarar att plan saknas. Många vet inte heller vad de har för uppgift vid en kris. Färre än två av tio vet vad de förväntas göra och färre än var tionde har övat.
Drygt fyra av tio tycker att beredskapen har förbättrats efter Covid-19-pandemin. Samtidigt tycker var tredje att förmågan att hantera akuta kriser och krigssituationer är oförändrad eller försämrad.
- Det är tydligt att vårdens arbetsgivare behöver förbättra beredskapen. Trots erfarenheterna från pandemin i färskt minne saknas rutiner på många håll. Medarbetarna behöver veta vilka uppgifter de ska ha och de behöver få utrymme att öva, säger Sofia Rydgren Stale.
Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium på Almedalsveckan med rubriken ”Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård”? Seminariet genomförs 26 juni kl. 8:40 – 9:30 och livesänds på Läkarförbundets Facebooksida.
Om undersökningen
Enkäten genomfördes 20-29 maj.1 650 läkare svarande och svarsfrekvensen är 38 procent. Svaren är viktade för att vara representativa för medlemsgruppen. Läkarförbundet har drygt 58 000 medlemmar.
Kontakter
Hediye GüzelPress- och kommunikationschefSveriges läkarförbund
Tel:08-790 33 32hediye.guzel@slf.seOm oss
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 58 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Vårdens arbetsgivare prioriterar inte AI2.10.2024 07:29:47 CEST | Pressmeddelande
Trots att AI har en stor potential att förbättra vården och minska kostnaderna upplever sex av tio läkare att arbetsgivaren inte satsar på frågan. Det framgår av en ny undersökning från Läkarförbundet, som också visar att en majoritet av arbetsplatserna saknar riktlinjer på området. Det innebär stora risker, då var fjärde läkare använder AI.
Läkarförbundet kommenterar regeringens budgetproposition19.9.2024 09:08:51 CEST | Pressmeddelande
Trots dagens besked om att regeringen gör flera miljardsatsningar på hälso- och sjukvården konstaterar Sveriges läkarförbund att vården totalt sett får mindre pengar nästa år. Sofia Rydgren, ordförande i Sveriges läkarförbundet tror att det kommer bli svårt att nå målen om fler vårdplatser och en fungerande kompetensförsörjning.
Statens styrning bör inte gå via SKR20.6.2024 14:28:29 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade utredningen En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner sitt betänkande (SOU 2024:43). Utredningen kommer bland annat fram till att överenskommelser mellan staten och SKR är en olämplig form av samverkan och att regeringen bör använda sina myndigheter i stället.
Staten måste ta ansvar för vårdens kompetensförsörjning4.6.2024 10:16:09 CEST | Pressmeddelande
Nationella vårdkompetensrådet har i veckan redovisat en plan för vårdens kompetensförsörjning. Läkarförbundet är i huvudsak positiva till förslagen men vill att staten tar ansvar för att de ska bli verklighet.
Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket2.5.2024 09:57:49 CEST | Pressmeddelande
En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar på att gå ner i arbetstid. Det visar nya siffror från Läkarförbundet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum