Sveriges läkarförbund

Läkarförbundet kommenterar regeringens budgetproposition

Dela

Trots dagens besked om att regeringen gör flera miljardsatsningar på hälso- och sjukvården konstaterar Sveriges läkarförbund att vården totalt sett får mindre pengar nästa år. Sofia Rydgren, ordförande i Sveriges läkarförbundet tror att det kommer bli svårt att nå målen om fler vårdplatser och en fungerande kompetensförsörjning.

Sveriges läkarförbunds ordförande Sofia Rydgren Stale efterlyser mer långsiktiga satsningar på hälso- och sjukvården.
Sveriges läkarförbunds ordförande Sofia Rydgren Stale efterlyser mer långsiktiga satsningar på hälso- och sjukvården.

-Det är bra att regeringen prioriterar vårdplatsbristen och regionernas bristande kompetensförsörjning. Men så länge regionerna inte möter upp med egna satsningar kommer vi inte se några större förändringar. Jag är därför mycket tveksam till att satsningen kommer att leda till fler vårdplatser nästa år, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund.

I stället för tillfälliga budgetsatsningar vill Läkarförbundet att staten tar ett mer långsiktigt ansvar för styrningen och finansieringen av vården. Nuvarande system ger inte en trygg och jämlik vård för alla, anser Sofia Rydgren Stale.

-Det är inte rimligt att tillgången till sjukvård ska variera med konjunkturläget och var någonstans i landet man bor. Sjukvården behöver stabilare och mer långsiktiga förutsättningar än vad den har i dag, säger Sofia Rydgren Stale.

Kontakter

Om oss

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 58 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye