Byggföretagen

Byggbranschen behöver rätt utbildad personal

Dela

Regeringen och Sverigedemokraterna överväger att införa en tvåårig yrkesskola för elever som inte har tillräckliga betyg för att komma in på ett nationellt gymnasieprogram. Men endast tre av tio byggföretagare vill anställa en minderårig som inte har läst bygg- och anläggningsprogrammet. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer.

Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.
Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

- Vill vi att fler ska välja yrkesprogram så har vi inte råd att nedvärdera praktiskt kunnande. Regeringen bör i stället fokusera på att se över grundskolan. Satsa på att ge alla elever det stöd som de behöver för att klara grundskolan och få kunskaperna som behövs i gymnasiet och i arbetslivet, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Bristen på rätt utbildad personal är ett problem även i lågkonjunktur. Enligt Byggbarometern har fyra av tio byggföretag tackat nej till jobb under de senaste 12 månaderna på grund av att man inte haft tillräckligt med personal. Totalt 66 procent av Byggföretagens medlemmar anser att det är svårt att få tag på arbetskraften som företaget behöver. De största bristerna finns inom yrkesutbildningarna där alltför få utbildas till yrken såsom betongarbetare, ställningsbyggare och golvläggare.

- Kompetensförsörjningen behöver matcha företagens behov och på ett bättre sätt än i dag spegla branschens utveckling och innovationer. Våra medlemsföretag gör sitt yttersta för att kunna behålla personal genom krisen, för de vet hur svårt det är att hitta rätt utbildade medarbetare, säger Elin Kebert.

Byggbarometern genomfördes under mars månad och besvarades av drygt 500 medlemsföretag i Byggföretagen.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Fler än 5 000 anmälda byggstölder under 202329.5.2024 05:45:00 CEST | Pressmeddelande

Antalet stölder från byggarbetsplatser ökar enligt ny statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå. Under 2023 anmäldes 5 253 inbrottsstölder från byggarbetsplatser. - Det är en ökning med över 500 stölder jämfört med 2022. Åtgärderna som gjorts för att komma till rätta med stöldligor har inte givit tillräckliga resultat, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Byggföretagen lanserar skrift om byggprocessen20.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Byggföretagen har tagit fram en skrift som på ett enkelt och pedagogiskt sätt belyser alla steg på resan när ett hus blir till och vilka aktörer som har ansvar för varje steg. - Skriften är en genomgång av stegen som tar ett projekt från idé, genom planskede och genomförande, hela vägen fram till färdig byggnad. Den vänder sig till alla involverade och är ännu en del i Byggföretagens arbete för en högre och jämnare byggtakt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye