NTM

Gemensam kampanj för den fria journalistiken

Dela

”Det är rörigt just nu. Men vi gör saker tydligare”. Det är huvudbudskapet när NTM:s nyhetstitlar på Pressfrihetens dag samlas i en gemensam kampanj för att uppmärksamma betydelsen av fri och oberoende journalistik.

Fredagen den 3 maj möts läsare på våra nyhetssajter av nyhetsartiklar vars bokstäver börjar byta plats och gör texten svår att läsa. I en osäker värld där tonläget ofta är högt, åsikter polariserade och uppgifters ursprung ibland oklara är fri media viktigare än någonsin.   

– Det fria ordet och pressfriheten är satt under hårt tryck. Om vi tystnar, vem ska då granska makten och ge möjlighet till fri journalistik? Vår roll är att skapa klarhet i en rörig omvärld.  Med hjälp av denna kreativa kampanj vill vi visa på vikten av fri och oberoende journalistik och vilken avgörande roll vi inom nyhetsmedia spelar för ett öppet samhälle, säger Nils Olauson, affärsområdeschef för Redaktion på NTM.  

Den slagkraftiga kampanjen är ett samarbete mellan NTM:s kreativa reklambyrå Fluid och chefredaktörerna på samtliga nyhetstitlar inom NTM Media. Samtidigt är den en fortsättning på den uppmärksammade kampanjen De försvunna orden, som 2022 nominerades till den nationella kommunikationstävlingen Publishingpriset.  Kampanjen vann också andra pris i kategorin Mest kreativa användning av annonsformat i den internationella tävlingen Media Global Awards 2023.  

Läsarna bjuds på fri läsning under ett dygn 

För att få fler att få upp ögonen för vår viktiga journalistik väljer vi i år dessutom att öppna upp alla våra nyhetssajter under Pressfrihetens dag och bjuder läsarna på fri läsning under ett dygn. 

– Det fria ordet är grunden för vår verksamhet. Med vår journalistik granskar vi samhället och dess makthavare och bidrar till ett öppet och demokratiskt samhälle. Tillsammans står vi upp för det fria ordet, säger Nils Olauson.  

Kontakter

Bilder

Vår styrka är det lokala!

NTM är en av Sveriges största koncerner för lokal media. Kärnan i verksamheten är det redaktionella arbetet. Vi levererar lokala nyheter varje dag och verkar för det välmående lokala samhället för att skapa en bättre plats att leva och verka i. Med trovärdig nyhetsmedia som grund för hela verksamheten har vi medarbetare, läsare och kunder från Småland till Norrbotten.

NTM är en stiftelseägd koncern. Genom stiftelseformen garanteras oberoende och stabilitet. Företaget har inga kortsiktiga avkastningskrav så vi kan agera långsiktigt med främsta syfte att bedriva publicistisk verksamhet.

Följ NTM

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NTM

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye