Djurens Rätt

Djurens Rätt på kosläpp för att uppmärksamma den hotade betesrätten

Dela

Djurens Rätt och Greenpeace har idag besökt ett kosläpp utanför Uppsala för att informera besökarna om att kornas betesrätt är hotad av regeringen och Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Flera tusen besökare var på plats, och få verkade känna till att detta kanske blir kornas allra sista sommar ute på bete.

Från vänster: Matilda Antti, politiskt sakkunnig hos Djurens Rätt, och Nanna Thydén, presskommunikatör hos Djurens Rätt.
Från vänster: Matilda Antti, politiskt sakkunnig hos Djurens Rätt, och Nanna Thydén, presskommunikatör hos Djurens Rätt. © Johanna Hanno / Greenpeace

Under lördagen var Djurens Rätt på plats tillsammans med Greenpeace på Lövsta gård utanför Uppsala för att dela ut flygblad och samla in namnunderskrifter till kampanjen Jag vill beta. På plats fanns även djurvännen och influencern Therése Lindgren som höjde sin röst för kornas rätt att beta. 

Med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen har regeringen i samarbete med Sverigedemokraterna tillsatt en utredning med syfte att undersöka om beteskravet ska tas bort. Djurens Rätt är kritiska till utredningen “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”, och befarar att regeringen kommer att föreslå att beteskravet ska avskaffas.  

– Genom utredningen kan vi förstå att regeringen enbart föreslår ett ökat djurskydd på EU-nivå för att kunna skjuta ifrån sig det nationella ansvaret. Regeringen använder det som täckmantel för att ta bort beteskravet – något som vi ju länge sett som en självklar del av det svenska djurskyddet, sa Matilda Antti, politiskt sakkunnig hos Djurens Rätt under dagens kosläpp. 

Sverige är det enda land i EU där mjölkkor har lagstadgad rätt att få beta utomhus under sommaren. Forskning har dessutom visat att kor mår bra av att beta utomhus och att deras närvaro på betesmark bidrar till biologisk mångfald. Trots detta genomför Växa Sverige, en av LRF:s organisationsmedlemmar, nu en studie där 1500 kor hålls inlåsta i 18 månader. Att ta bort betesrätten riskerar att leda till negativa konsekvenser för kornas välfärd eftersom bete är en viktig del av kors naturliga beteende.  

– Kristdemokraterna är ensamma om att ha drivit frågan om att avskaffa beteskravet, men i och med att de innehar landsbygdsministerposten krävs det att resten av regeringsunderlaget är på tårna och står fast vid att kornas rätt till bete inte får offras i konkurrenskraftens namn, avslutar Matilda Antti. 

Kampanjen Jag vill beta drivs av Djurens Rätt tillsammans med Greenpeace och flera andra miljö- och djurrättsorganisationer. Namnunderskrifterna kommer att lämnas över till regeringen i samband med att utredningen blir klar i juni.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Ny rapport: Ett djurskydd värt att tala om29.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I Djurens Rätts senaste rapport “Djurskydd värt att tala om – Viktiga steg för politiken att ta i dag” listas åtgärder för att förbättra djurskyddet i Sverige och samtidigt driva utvecklingen i resten av EU. Rapporten utgår från regeringsuppdraget om konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, och presenterar politiska lösningar för hönor, grisar, kycklingar och nötdjur, samt åtgärder för att främja växtbaserade innovationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye