Vänsterpartiet Skåne

Fackliga protester mot nedskärningarna på SUS

Dela

Igår lämnade fackliga organisationer på Skånes Universitetssjukhus över sin namninsamling mot planerna på nedskärningar av 640 heltidsanställda på sjukhuset till sjukhusstyrelsens ordförande Maria Berglund (KD).

Det var Kommunal Malmö Region, Kommunal Lund Region, Vårdförbundet, Vision Region Skåne sektion SUS, Mellersta Skånes läkareförening och Saco-rådet på SUS som tillsammans samlat in över 3000 namn för att protestera mot styrets nedskärningar.

Patrik Strand, undersköterska, fackligt förtroendevald för Kommunal och ledamot i Vänsterpartiets partistyrelse, var med och överlämnade protestlistorna.

- Maria Berglund sa att nedskärningarna av personal var det borgerliga styrets sätt att visa ansvar. Helt otroligt. Vad är det dom inte fattar? Utan oss anställda stannar vården. Protesterna kommer fortsätta. Det här var bara början! säger han.

Vänsterpartiet har länge kämpat för bättre arbetsvillkor för de vårdanställda. Med en annan budgetering och syn på personalens arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter hade man inte stått med dagens sparkrav, menar Angelica Svensson, Vänsterpartiets representant i sjukhusnämnden.

- Regionens Tidöpartistyrda budget har inte varit anpassad för verksamheten på flera år, det har man sett i de stora underskott som sjukhuset dragits med. Att gå in och spara på personalen är en åtgärd som inte bara är ovärdigt Skånes största arbetsgivare, det riskerar att påverka patientsäkerheten, äventyrar uppdraget att ge en god och jämlik vård och sätter regionen i en ännu svårare sist vad gäller nuvarande och framtida personalbrist, avslutar Angelica Svensson.

Nyckelord

Kontakter

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye