Uppsala stadsteater

Biljettsläpp 7 maj - höstens repertoar på Uppsala stadsteater

Dela

Idag, 7 maj kl. 14.00, släpps biljetterna till höstens föreställningar på Uppsala stadsteater. Det blir storslagen musikteater, aktualiserade klassiker, en julshow med extra allt - och mycket mer.

Foto: Klara G
Foto: Klara G

– En stark ensemble och ett fokus på att gestalta vår samtid präglar vår kommande säsong, 24/25. Först ut på Lilla scenen är Folkets fiende av Ibsen i en ny version, till våren kommer Ett svenskt brott som skildrar de som idag sliter ut sig i arbetslivet och faller rakt igenom alla trygghetssystem och Shunon från Montecristo som inspirerad av den kända romanen tar avstamp i teman som hämnd och klasskillnader. Vi fortsätter att presentera musikteater och musikal, Jernbanan, Sara Lidmans epos som nu gestaltas på scenen och Kinky Boots, med biljettsläpp i höst och premiär i mars nästa år, säger Petra Brylander, teaterchef och vd. 

Biljettsläpp idag till följande föreställningar med premiär i höst på Uppsala stadsteater. Presenteras efter datum för premiär:

Masken är så himla tät, urpremiär 6 september på Ettan

Våra sociala flöden svämmar över av ansikten. Tillrättalagda, tillfixade, sminkade, med och utan filter. Vad är jaget och vad är masken – i skolans värld och i vår digitala sociala värld? Masken är så himla tät är en föreställning med inslag av både improvisation och interaktion för barn från 10 år. Spelas som skolföreställning för barn i årskurs 5 -7. 

– Masken är så himla tät är inspirerad av festivalen Knutmasso som varje år äger rum i Gimo. Föreställningen är en rolig, abstrakt och poetisk utforskning av ansiktet betraktat som en mask. Jag har velat separera ansiktet från personerna under det. Skådespelarna har fyra masker på sig samtidigt och tar av sig mask efter mask, som en babushka-docka, för att närma sig en kärna som kanske inte finns, säger Emil Brulin, regissör. 

Av, regi och scenografi: Emil Brulin. Scenografi och kostymdesign: Hanna Rönnbäck. Kompositör: Anders af Klintberg.

Medverkande: Jennifer Amaka Pettersson, Harry Friedländer, Simon Rodriguez och Gloria Tapia. 

Läs mer om föreställningen: Masken är så himla tät - Uppsala stadsteater

___________________

Folkets fiende, premiär 21 september på Lilla scenen

När doktor Stockmann inser att vattnet är förorenat i stadens stora inkomstkälla, badanläggningen, vill han att det ska offentliggöras så fort som möjligt. Men han möts snabbt av motstånd. Framför allt från kommunstyrelsens ordförande, hans bror, som fruktar för stadens ekonomi. Philip Zandén regisserar en modern omskrivning av Ibsens populära pjäs där teman som moral, sanning och politik utforskas vid sidan av det relationsdrama som pågår i spaets kulisser.

– Det är två rörelser i Folkets fiende som intresserar mig, dels den politiska och moraliska, som riktar sig utåt mot samhället och samtiden, dels den psykologiska, relationella som rör sig inåt mot familjen och syskonrivaliteten. Vanligtvis brukar en föreställning skildra antingen det ena eller det andra. Här väver Ibsen ihop dessa två storheter och blottlägger komplexiteten i konflikten mellan individ och kollektiv, säger Philip Zandén, regissör.

Av: Henrik Ibsen. Bearbetning: Ann-Sofie Bárány. Regi: Philip Zandén. Scenografi: Linus Fellbom. Kostymdesign: Helle Carlsson.

Medverkande: Anna Carlson, Simon Edenroth, Madeleine Ferraud, Henrik Johansson, Robin Keller, Mats Qviström, Mikaela Ramel och David Rangborg.

Läs mer om föreställningen: Folkets fiende - Uppsala stadsteater

___________________

Jernbanan, premiär 28 september på Stora scenen

Sara Lidmans Jernbanesvit är ett mästerligt stycke svensk historia, om industrialiseringens intrång i Västerbotten och om mänsklig framtidstro. Dramatikern Dag Thelander och tonsättaren Per Wickström har adapterat detta tidlösa epos till en musikal om hur Inlandsbanan fick sin sträckning. 

– Dag Thelander har fångat Saras berättelse på hans alldeles egna vis. Pjäsen är ett fint möte mellan två språkkonstnärer och tillsammans med Per Wickströms vackra musik så blir det både smärtsamt, skarpt och roligt. Det är humanismen i Saras böcker som slår an starkast i mig och det ska vi förvalta i den här uppsättningen. Jag vill fånga den lilla, men otroliga människan under de vidunderliga västerbottniska himlarna, säger Emma Roswall, regissör. 

Av: Dag Thelander efter Sara Lidmans romansvit med musik av Per Wickström. Regi: Emma Roswall. Scenografi: Nina Fransson. Kostymdesign: Nina Sandström. Musikaliskt ansvarig, kapellmästare och kompositör: Per Wickström. Koreografi: Jeff Lindström

Medverkande: Astrid Drettner, Lolo Elwin, Klara Enervik, Daniel Engman, Jakob Fahlstedt, Åsa Forsblad Morisse, Jeff Lindström och Robert Noack.

Orkester: Natasja Dluzewska, Gustav Holmqvist och Per Wickström.

Läs mer om föreställningen: Jernbanan - Uppsala stadsteater

___________________

Julen – the musical, urpremiär 23 november på Stora scenen

Uppsalas humoress Jacke Sjödin bjuder, i sällskap av en rad skådespelare och artister, på en julshow med extra allt. Det blir musik, glitter, stjärngossar och överraskningar. Julsånger kommer dissekeras och lucialåtar vändas ut och in när publiken får följa ensemblen och deras bryderier både på och bakom scenen.

– Det här blir ingen ordinär julshow med massa kända julsånger. Här ska julmusiken dissekeras utifrån och in, säger Jacke Sjödin, regissör.

Av och regi: Jacke Sjödin Scenografi: Jonas Nyström och Jacke Sjödin. Musikaliskt ansvarig & kapellmästare: Mikael Skoglund. Koreografi och regiöga: Hans Marklund. 

Medverkande: Hanna Dorsin, Anna Fahlstedt, Henrik Johansson, Jacke Sjödin och Per Wickström.

Läs mer om föreställningen: Julen - the musical - Uppsala stadsteater

___________________

Rosens namn, premiär 28 november på Lilla scenen

På ett kloster i norra Italien dör en yngre munk under mystiska omständigheter. Franciskanerbrodern William från Baskerville och hans unge adept Adso får uppdraget att lösa mordgåtan. Carolina Frände regisserar Umberto Ecos klosterthriller som på idéhistorisk grund speglar vår egen komplexa tid.

– Rosens namn är en spännande deckargåta om fundamentalism och radikalitet som berättar om 1300-talets kyrkliga strider, men också om samtidens strider, om rätten att formulera, äga och kritisera kunskap, säger Carolina Frände, regissör.

Av: Umberto Eco. Dramatisering och bearbetning: Joakim Sten. Regi: Carolina Frände. Scenografi och ljusdesign: Karl Svensson. Kostymdesign: Kajsa Larsson.

Medverkande: Kerstin Andersson, Emil Brulin, Jakob Fahlstedt, Åsa Forsblad Morisse, Beata Hedman, Robin Keller, David Rangborg, Magdi Saleh och Moa Silén.

Läs mer om föreställningen: Rosens namn - Uppsala stadsteater

___________________

Pelle Svanslös, premiär 14 december på Stora scenen

Pelle är ny i stan och försöker skaffa vänner. Uppsalakatterna går på marknad, spelar rock och dansar kattpolka. Men det är inte helt lätt med nya kompisar när man blir retad för sin obefintliga svans. Gösta Knutssons Pelle Svanslös, i regi av Dennis Sandin, är vinterns stora familjeföresställning. Föreställningen spelades under Scensommar i Gottsunda 2022 och flyttar nu in på Stora scenen.

Av: Gösta Knutsson. Dramatisering: Anneli Mäkelä. Regi: Dennis Sandin. Scenografi och kostymdesign: Nina Fransson. Musikaliskt ansvarig och kapellmästare: Nino Keller.

Medverkande: Klara Enervik, Shirin Golchin, Nino Keller, Jeff Lindström, Aksel Morisse, Joel Schmidt, Josef Törner, m.fl.

Läs mer om föreställningen: Pelle Svanslös - Uppsala stadsteater

___________________

Fler föreställningar

I höst får även 9 to 5 musikalen, Dolly Partons kontorskomedi med extra allt, nypremiär den 16 augusti på Stora scenen. Tio extra föreställningar spelas i augusti och september.

Även Pia Johansson med vänner kommer tillbaka med Teatersport efter vårens succé, nypremiär 24 september på Lilla scenen. Biljetter till Teatersport släpps i augusti.

Återkommer gör också det populära konceptet AW-teater på Intiman med bland annat föreställningen Women in the dark med Emelie Falk och Valia Sapouna, i regi av Moa Silén. Hela programmet för Intiman släpps efter sommaren.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Masken är så himla tät. Foto: Henrik Halvarsson
Masken är så himla tät. Foto: Henrik Halvarsson
Ladda ned bild
Folkets fiende. Foto: Carl Thorborg
Folkets fiende. Foto: Carl Thorborg
Ladda ned bild
Jernbanan. Foto: Klara G
Jernbanan. Foto: Klara G
Ladda ned bild
Julen - the musical. Foto: Carl Thorborg.
Julen - the musical. Foto: Carl Thorborg.
Ladda ned bild
Rosens namn. Foto: Klara G
Rosens namn. Foto: Klara G
Ladda ned bild
Pelle Svanslös. Illustration: Jan Gissberg
Pelle Svanslös. Illustration: Jan Gissberg
Ladda ned bild
Foto: Klara G
Foto: Klara G
Ladda ned bild

Uppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye