Natur & Kultur

Natur & Kultur bidrar med 28 miljoner kronor till samhällsengagemang

Dela

Under 2023 fördelade Natur & Kultur 28 miljoner kronor i priser, stipendier och ekonomiska stöd till personer och organisationer som verkar för bildning, kunskapsspridning och en mångfald av röster. Det är nära fem miljoner mer än förra året och mer än en fördubbling på tre år.

I dag släpps årsrapporten för Natur & Kulturs ideella verksamhet 2023.
I dag släpps årsrapporten för Natur & Kulturs ideella verksamhet 2023.

– Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Vi gör det, inte bara genom vår utgivning, utan också genom att ge stöd till verksamheter som till exempel verkar för barn och ungas läsning och tillgång till litteratur, eller som stärker yttrandefriheten. Vi har också ett stort antal stipendier och priser för att stödja författare, forskare och kulturskapare, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.  

Natur & Kultur är Sveriges näst största förlag och ger ut både läromedel, akademisk litteratur och böcker för allmänmarknaden. Verksamheten drivs sedan 1947 som en stiftelse som, utöver att driva förlaget, har till uppdrag att fördela överskottsvinster till ideella ändamål.

De senaste åren har den ideella delen av Natur & Kulturs verksamhet vuxit kraftigt. Goda ekonomiska år för förlaget och god avkastning på stiftelsens kapital gör att Natur & Kulturs styrelse har beslutat att öka avsättningen till de ideella ändamålen. 2020 fördelades 12 miljoner kronor. 2022 hade siffran ökat till 23 miljoner kronor och 2023 hela 28 miljoner.

I dag släpps årsrapporten för Natur & Kulturs ideella verksamhet. Den berättar hur pengarna fördelas och vad de bidrar till.

– I ljuset av de många utmaningar som världen och Sverige står inför, med krig i Europa, bakslag för demokratin i många stater och ökade kunskapsklyftor i den svenska skolan, känns det särskilt meningsfullt och viktigt att kunna stödja bildning, kunskapsspridning och en mångfald av röster, säger Lotta Brilioth Biörnstad, chef för den ideella delen av Natur & Kulturs verksamhet.

Läs hela årsrapporten här

Kontakter

Bilder

Per Almgren, vd Natur & Kultur, foto Kristian Pohl
Per Almgren, vd Natur & Kultur, foto Kristian Pohl
Ladda ned bild
Lotta Brilioth Biörnstad, chef för Natur & Kulturs ideella verksamhet. Foto Kajsa Göransson
Lotta Brilioth Biörnstad, chef för Natur & Kulturs ideella verksamhet. Foto Kajsa Göransson
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Nytt standardverk om den svenska litteraturhistorien på gång13.6.2024 09:56:06 CEST | Pressmeddelande

Över trettio år har gått sedan ett övergripande vetenskapligt verk om Sveriges litteraturhistoria senast utgavs. Sedan dess har mycket hänt inom litteraturen och forskningen, för att inte tala om den debatt som pågår om svensk litteraturkanon. Nu har Natur & Kultur tillsammans med professorerna Carin Franzén och Håkan Möller tagit initiativ till ett nytt standardverk, som ska skrivas av landets experter och kommer att skildra litteraturens utveckling, miljöer och betydelse, från Rökstenen till vår samtid. – Vi vill att dagens diskussion om den nationella litteraturhistorieskrivningens villkor och möjligheter ska finnas självklart närvarande i detta nya standardverk, säger Franzén och Möller. Natur & Kulturs svenska litteraturhistoria beräknas utkomma 2028. Den kompletterar Natur & Kulturs litteraturhistoria (2021), också med Franzén/Möller som huvudredaktörer. – Att ständigt revidera, eller åberopa, äldre översiktsverk blir alltmer komplicerat med tidens gång. En punkt nås då det är kl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye