Djurens Rätt

Djurens Rätt besöker Visby och Västerås

Dela

Djurens Rätt turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under maj månad når turnén Visby och Västerås. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

Från vänster: Camilla Bergvall, riksordförande, och Tina Hogevik, 2:e vice riksordförande för Djurens Rätt.
Från vänster: Camilla Bergvall, riksordförande, och Tina Hogevik, 2:e vice riksordförande för Djurens Rätt. Bilder: Djurens Rätt

Djurfabriker beskrivs av ledande forskare som en tickande bomb för nya pandemier och ett hot mot klimatet. De innebär dessutom förödande konsekvenser för djuren. Under föreläsningsturnén “En framtid utan djurfabriker” får besökaren svar på frågor om varför vi egentligen har djurfabriker i Sverige, vilka konsekvenser de får och vad som behöver göras för att ställa om till en hållbar värld – för djuren, människorna och klimatet. 

– Jag ser fram emot möjligheten att träffa engagerade individer för att diskutera denna förödande utveckling. Jag hoppas kunna plantera frön av eftertanke och inspirera till en stark vilja att aktivt delta i arbetet med att montera ned djurfabrikerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.  

Industriell djuruppfödning utgör en av de främsta riskfaktorerna för uppkomsten av nya pandemier eftersom djurfabriker är idealiska miljöer för smittspridning. Fågelinfluensa har exempelvis upptäckts på flera svenska anläggningar, och detta stämmer även för Västerås och Visby där fågelinfluensa hos vilda fåglar upptäcktes under förra sommaren.  

I djurfabriker hålls flera miljarder djur i fruktansvärda förhållanden där de avlas för att växa snabbt för att ge maximalt med vinst. I takt med att vår konsumtion av animalier fortsätter öka driver även djurfabrikerna på klimatkrisen. Det leder till allvarliga miljöproblem såsom enorma utsläpp av växthusgaser, avskogning, förlust av livsmiljöer och biologisk mångfald och förorening av jord och färskvatten.   

– Sverige måste skapa ett hållbart livsmedelssystem genom att satsa mer på växtbaserad innovation och mindre på att hålla nuvarande ohållbara system om ryggen. Vi måste skapa en framtid utan djurfabriker, avslutarsäger Camilla Bergvall.   

Djurens Rätt driver just nu den globala kampanjen End of the Line for Factory Farming, tillsammans med organisationer över hela världen. Kampanjen uppmanar FN:s världsledare att fasa ut djurfabrikerna och gå över till ett mer lågintensivt jordbruk och hållbart system för matproduktion. 

Om besöken i Visby och Västerås:  

21 maj: Almedalsbiblioteket, Visby

Cramérgatan 5, 621 22, Visby. Klockan 18:00  
Tina Hogevik, 2:e vice riksordförande för Djurens Rätt, föreläser

22 maj: Lovisagården, Västerås

Slottsgatan 6, 722 11, Västerås. Klockan 17:00 
Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, föreläser  
 

Mer information, turnéstopp och anmälan hittas här.  

För intervjuförfrågningar eller andra funderingar, kontakta Djurens Rätts pressjour på press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms).  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Ny rapport: Ett djurskydd värt att tala om29.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I Djurens Rätts senaste rapport “Djurskydd värt att tala om – Viktiga steg för politiken att ta i dag” listas åtgärder för att förbättra djurskyddet i Sverige och samtidigt driva utvecklingen i resten av EU. Rapporten utgår från regeringsuppdraget om konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, och presenterar politiska lösningar för hönor, grisar, kycklingar och nötdjur, samt åtgärder för att främja växtbaserade innovationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye