8 av 10 företag vill anlita revisor – även utan lagkrav
En undersökning bland 1 000 medelstora företag visar att 83 procent skulle anlita en revisor även om det inte vore lagkrav. Främsta skälen är att revisorn gör en värdefull internkontroll samt ger vägledning i företagandet. Revisorn Maaria Martin Vivaldi är inte överraskad och gör också en koppling till en osäker omvärld, ekonomisk brottslighet och inte minst CSRD.
- Komplexiteten hos medelstora företag idag samt den ökade regelbördan gör att vi revisorer har en allt viktigare roll. Vi ser även ökade krav på transparens från bland annat investerare och leverantörer. Lägg till detta en ökad ekonomisk brottslighet och cyberhot, säger Maaria Martin Vivaldi, auktoriserad revisor och chef för Grant Thorntons revisionsverksamhet i Sverige.
Tydligt att bolag själva vill ha revisor
I Grant Thorntons kartläggning tillfrågades 1 000 beslutsfattare i medelstora bolag med 10-500 miljoner i omsättning hur de ser på revisionsplikten. Resultatet är tydligt – 83 procent skulle anlita en revisor även om det inte krävdes för att följa reglerna. För de större bolagen ökar andelen som svarar ja till 87 procent för bolag med 80-199 miljoner i omsättning och till 88 procent för bolag med en omsättning mellan 200-500 miljoner. Revisionsbolag lyder under Revisorsinspektionen vilket ger företag en trygghet. Utöver att revisionen fungerar som kvalitetsstämpel för bolagets rapportering så inkluderar revisorns rapport till företagsledningen även förslag på förbättringsåtgärder. Det blir också allt vanligare att revisorer utför till exempel it-revisioner och granskningar av hållbarhetsrapporter.
Maaria ser också en tydlig koppling till kundnöjdheten i branschen.
- Revisions- och rådgivningsbranschen har en väldigt hög kundnöjdhet överlag. Kunderna upplever oss som professionella och pålitliga. Framförallt tycker kunderna att de tjänster man köper är värdefulla, det är ett väldigt fint betyg för vår profession, och kopplar till själva syftet med revision. Som revisor har jag alltid haft uppdraget att stötta mina kunder med rådgivning som utvecklar deras företag, men de senaste åren har vi sett detta behov öka i kölvattnet av pandemin, en helt annan ekonomisk oro, krig och konflikter. Och så CSRD och den gröna omställningen.
Välkomnar CSRD
Just CSRD är en högaktuell fråga för många företag. En central del av CSRD-arbetet är att göra en gedigen riskanalys över hela värdekedjan, där det ingår att säkra att allt går rätt till enligt krav, regler och direktiv. Görs arbetet ordentligt finns det också goda möjligheter att fånga upp riskområden med kopplingar till kriminalitet. Här menar Maaria Martin Vivaldi att revisorn kan spela en avgörande roll.
- Revision i sig har en brottsförebyggande funktion, och jag välkomnar CSRD och ökad transparens. Nu ställs det krav på företag att tydligt redovisa vilka risker de tagit höjd för, vilka åtgärder de vidtagit för att mitigera dessa risker och hur de arbetar löpande. Detta gäller inte bara de stora aktörerna, utan även de som är leverantörer till dem. På lång sikt bidrar detta till en hållbar tillväxt i näringslivet, något vi enbart ser fördelar med. säger Maaria Martin-Vivaldi.
Av de som svarar att de inte skulle välja att anlita en revisor om det inte vore lagkrav uppger hälften att det är av kostnadsskäl. Andra skäl är att det är tidskrävande och krångligt.
- Det är föga förvånande att det främsta skälet till att inte vilja behålla en revisor är en kostnadsfråga. Mindre företag tycker ibland att det räcker med en bokföringsbyrå eller att man bara skulle anlita en revisor om något gått snett. Ju större bolaget är, desto mer inser man värdet av sin revisionsbyrå, säger Maaria Martin-Vivaldi.
Kort om revisionsplikt
2010 avskaffades revisionsplikten för mindre bolag (färre än tre anställda eller mindre än 1,5 miljoner i balansomslutning eller mindre än 3 miljoner i nettoomsättning). Dessa bolag kan frivilligt anlita en revisor, men för alla andra aktiebolag är revision ett krav från och med bolagets tredje verksamhetsår (källa Bolagsverket).
Revisorer har en granskande roll. För att bli auktoriserad revisor krävs en teoretisk utbildning på universitet/högskola och en praktisk utbildning under handledning av auktoriserad/godkänd revisor. Därefter avläggs ett prov för revisorsexamen hos Revisorsinspektionen (källa Revisorsinspektionen).
Om undersökningen
Grant Thornton har intervjuat beslutsfattare i mid-market, det vill säga aktiebolag i Sverige som omsätter 10-500 miljoner per år. Drygt 1 000 respondenter medverkat under senhösten 2023. 83 procent är entreprenörsledda bolag och 97 procent av de svarande är CEO, CFO eller motsvarande. Undersökningen har genomförts av företaget Prospector.
För mer information, kontakta:
Maaria Martin-Vivaldi, chef för affärsområdet Revision på Grant Thornton
maaria.martinvivaldi@se.gt.com
070-649 72 66
Nyckelord
Kontakter
Emma BerggrenHead of External Communications
PRESSKONTAKT
Följ Grant Thornton Sweden AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Grant Thornton Sweden AB
Grant Thornton på topplistan över Sveriges bästa arbetsgivare5.11.2024 14:55:10 CET | Pressmeddelande
Grant Thornton rankas som en av Sveriges bästa arbetsgivare och placerar sig som nummer 12 på Universums topplista som offentliggjordes idag. Rankingen bygger på medarbetarnas egen uppfattning av sin arbetsgivare.
Revisionens roll i centrum för samarbete mellan Grant Thornton och Handelshögskolan i Stockholm24.10.2024 08:20:00 CEST | Pressmeddelande
Med ambitionen att stärka revisorns viktiga roll i näringslivet ingår Grant Thornton ett strategiskt samarbete med Handelshögskolan i Stockholm. Genom bland annat gästföreläsningar, mentorskap och case vill Grant Thornton få fler Handelsstudenter att öppna ögonen för revisionsbranschen – som blivande medarbetare eller framtida kunder.
Starka nyckeltal från Grant Thornton Sverige – passerar två miljarder i omsättning19.6.2024 09:02:00 CEST | Pressmeddelande
Grant Thornton fortsätter att växa och släpper nu årsresultatet för 23/24. Bland milstolparna finns både att omsättningen passerar två miljarder i Sverige och att delägarkretsen når jämställdhetsmålet – som första stora bolag i revisionsbranschen. Vd Henrik Johansson summerar att starkt verksamhetsår som lägger grunden för fortsatt tillväxt och utveckling.
Grant Thornton första stora revisionsbyrån med jämställda delägare17.6.2024 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Grant Thornton är den första stora revisionsbyrån som uppnår jämställdhet i partnerkretsen: 40 procent av delägarna är nu kvinnor. Snittet i branschen bland de största aktörerna inom revision är 31 procent. Vd Henrik Johansson är stolt över att ha nått den magiska gränsen, men betonar samtidigt att detta är en milstolpe och att branschen har mycket kvar att göra. Nu sätter han ut flaggan för att även ägandet ska bli jämställt.
8 av 10 företag vill anlita revisor – även utan lagkrav8.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
En undersökning bland 1 000 medelstora företag visar att 83 procent skulle anlita en revisor även om det inte vore lagkrav. Främsta skälen är att revisorn gör en värdefull internkontroll samt ger vägledning i företagandet. Revisorn Maaria Martin Vivaldi är inte överraskad och gör också en koppling till en osäker omvärld, ekonomisk brottslighet och inte minst CSRD.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum