Einar Mattsson: KTH Dig-IT Lab kan hjälpa fastighetsbranschen att snabbare nå hållbarhetsmålen
På KTH finns vid sidan om KTH Live-In Lab, också det nya KTH Dig-IT Lab. I all forskning finns enorma mängder data. Om datan delas på ett smartare sätt – att hitta nya gemensamma standarder för beräkningar och delning av dem – så ökar möjligheterna att snabbare hitta lösningar som gynnar innovationstakten i fastighetsbranschen och därmed kan hållbarhetsmålen nås snabbare. Utöver klimat- och miljövinsten gynnar det dessutom fastighetsägarens affär.
Dig-IT Lab gynnar särskilt det äldre beståndet
Syftet med forskningen här är att kunna påskynda digitaliseringen i fastighetsbranschen för att minska miljöpåverkan. Kompetenscentret ska åstadkomma främjandet av samarbetet mellan näringsliv och akademi. Ett viktigt syfte är att kunna maximera fördelarna med digitaliseringen för en byggnads hela livslängd. Att snabbare kunna bygga in rätt och smartare lösningar i befintliga och äldre hus är en stor utmaning idag. De flesta byggnader är äldre och sällan anpassade efter nya krav på exempelvis energiförbrukningen.
– KTH Dig-IT Lab kommer att ha stor positiv påverkan på fastighetsbranschen och är ett naturligt komplement till KTH Live-In Lab. Det finns ett stort intresse att digitalisera på ett smartare sätt, särskilt i takt med att vi måste öka takten i omställningen till hållbara byggnader. Den här forskningens potential kan rusta oss så att vi kan nå hållbarhetsmålen snabbare, i både nya och äldre byggnader, kommenterar Mikael Dimadis, styrelseledamot i KTH Live-In Lab och ansvarig för Einar Mattssons projekt inom KTH Dig-IT Lab.
Delad data till förvaltares storas nytta
Förvaltningen av en byggnad handlar till stora delar om att optimera den. Idag finns få tekniska system och lite mängd mätdata, särskilt i äldre byggnader. Att börja använda IT mer för att digitalisera förvaltningen är viktigt för att underlätta för fastighetsförvaltare som behöver kunna förutse vilken utrustning som passar bäst i olika typer av byggnader. KTH Dig-IT Lab kommer möjliggöra ett bredare beslutsunderlag för fastighetsförvaltaren med erfarenhetsdata från liknande byggnader, även om data kommit från en annan fastighetsägare.
– Samtidigt ser vi att framtidens fastighetsförvaltare och driftspersonal kommer att behöva större IT-kompetens för att kunna analysera och optimera fastighetens olika system samt förstå och kunna styra hur AI (smarta algoritmer) kan hjälpa till att snabbare nå önskat resultat, säger Mikael Dimadis.
Flera stora aktörer deltar i samarbetet
Många branschpartners är involverade idag utöver Einar Mattsson. Castellum, Vasakronan, SISAB (Skolbyggnader i Stockholm stad) och Akademiska Hus (som äger studentbostäder och universitetsfastigheter) med flera. Även teknikföretag som Myrspoven är med. Myrspoven jobbar med AI för att optimera en byggnads alla delar som kostar i drift. Det handlar om el-, värme- och vattendata, beläggningsgrad och annat en fastighetsägare har nytta av för att optimera driften.
– I Sverige är KTH unikt med att ha detta IT-Lab. Inom akademin samarbetar KTH med bland andra Uppsala Universitet och Université Grenoble Alpes, avslutar Mikael Dimadis.
Fakta:
Dig-IT Lab har en total budget på 124 miljoner till 2028 där bland andra Einar Mattsson och Vinnova är med som finansiärer.
Nyckelord
Kontakter
Ewelina HolmPress- och kommunikationschef (presskontakt)
Tel:0765-42 67 20ewelina.holm@einarmattsson.seLänkar
Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Med genomförandekraft i alla konjunkturer är koncernen bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. Läs mer om oss på einarmattsson.se och Facebook .
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
”Det är motiverande att vara på en arbetsplats där du kan fortsätta utvecklas” — fredagsporträttet med Michaela Sihlén8.11.2024 10:00:00 CET | Blogginlägg
Michaela Sihlén är numera en familjekär kvinna som förr levde mer dag för dag. Som hade yrkesdrömmar om rörmokeri och blev frisör innan utbildningen till fastighetsförvaltande lockade. Att fråga kunniga kollegor är en självklarhet för att hela tiden lära sig mer. Fritiden fylls helst av snabba promenader och mysiga helger för att inte tala om resor, som är det bästa hon vet. Lär känna Michaela i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
”Det är viktigt att bygga tillit” — fredagsporträttet med Charlotte Urhammar1.11.2024 10:00:00 CET | Blogginlägg
Att lägga energi på rätt saker, att inte oroa sig i onödan och att ha en reservplan är inköparen Charlotte Urhammars signum. Hon uppskattar sin chef, utmaningarna i varje nytt projekt och att jobba i ett familjeföretag som funnits i generationer. Ett och annat udda inköp har gjorts genom åren och kring inköp påverkar samhället leverantörskedjorna starkt. Lär känna Charlotte i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
Einar Mattsson använder KTH Dig-IT Lab som testmiljö30.10.2024 05:52:00 CET | Nyheter
Byggnader står för cirka 40% av den globala energianvändningen och 30% av koldioxidutsläppen. Därför har fastighetsbranschen krav på sig att bygga smartare, mer resurssnålt och få ner byggnaders energiåtgång. Därför behöver fastighetsägare testa inställningar på energilösningar, flöden och lära av andra som redan testat, för att kunna nå klimatmålen snabbare.
”Vår grupp jobbar bra ihop för att hitta förbättringar hela tiden” — fredagsporträttet med Christoffer Zetterman25.10.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg
Christoffer Zetterman heter en av alla Einar Mattssons snickare. Att vara anställd snickare på ett byggbolag börjar tillhöra ovanligheterna idag. Christoffer återhämtar sig gärna i bastun vid den spartanska stugan på Åland. Han drömde som barn om att bli polis och stöttar gärna sitt fotbollslag på plats en lördag. Lär känna Christoffer mer i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
”Hantverket går i arv, men med metoder som hela tiden utvecklas” — fredagsporträttet med Jimmy Fagerström18.10.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg
Jimmy Fagerström är arbetsledaren som tycker att det är viktigt att se framgångarna i vardagen. Hans jobb är att se till att allt flyter på, och samtidigt kunna ta in kollegornas kloka idéer och lösningar. Han är familjekär och umgås gärna med de närmsta vännerna. Jimmy njuter av Stockholm under dess olika årstider, och lyssnar gärna på ljudböcker eller tittar på film. Lär känna Jimmy i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum