Industriarbetsgivarna

Bra och rimligt beslut att Riksbanken sänker räntan enligt Industriarbetsgivarna

Dela

Riksbanken har nu meddelat att de sänker reporäntan med 0,25 procent till 3,75 procent. ”Det är ett bra och rimligt beslut att Riksbanken sänker räntan, liksom synen på räntan framöver”, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

Motivet är att konjunkturen är svag och att inflationen närmar sig målet, Riksbanken anser alltså inte att man är i mål ännu.

Riksbanken anser dock att ny information tyder på att KPIF-inflationen tillfälligt kan bli något lägre än målet senare i år. Räntan kan komma att sänkas två gånger till under andra halvåret om prognosen från i mars står sig.

Som alltid lyfts osäkerheten och behovet att gå varsamt fram.

Vi har tidigare lyft att inflationen liksom inflationsförväntningarna är på målet och att konjunkturen är svag och fortsätter att försvagas. KPIF-inflationen var i mars 2,2 procent, i princip på målet alltså.

– Räntor påverkar konjunkturen och inflationen med fördröjning vilket skulle kunna innebära att penningpolitiken ligger efter. De ovanliga och kraftiga chocker vi drabbats av har dock motiverat en försiktighet. Liksom oron kring att den svenska kronan försvagas ytterligare om Riksbanken sänker räntan innan andra centralbanker, säger Kerstin Hallsten.

– Inför veckans beslut var vår bedömning dock att det var dags Riksbanken att sänka räntan. Den oväntat svaga BNP-indikator för första kvartalet förstärkte den synen, liksom signaler från ECB att det kan bli en sänkning i juni, avslutar Kerstin Hallsten.

Kontakter

Om oss

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna och IKEM: Så ser förutsättningar ut inför avtal 20257.6.2024 08:19:37 CEST | Pressmeddelande

Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och företagens internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025? Välkommen på pressträff med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 14 juni kl 9.30.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye