Byggnads

Byggnads kommenterar P1 Kalibers granskning av anläggningsdykning

Dela

Radioprogrammet Kaliber i P1 har i ett antal avsnitt granskat arbetsförhållandena inom anläggningsdykning. Byggnads välkomnar granskningen av en bransch med stora arbetsmiljöproblem. Förbundet kräver att anläggningsdykning med endast tre personer i laget förbjuds.

Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare
Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare

– Granskningen visar vilka utbredda arbetsmiljöproblem som finns inom anläggningsdykningen. Föreskrifterna är inte tillräckligt tydliga och arbetsgivarna tar inte sitt arbetsmiljöansvar fullt ut. Här behövs självrannsakan från både arbetsmiljöverket och arbetsgivarna. Vi har sett flera fall med omodern, sliten utrustning och kronisk underbemanning i dyklagen. Det är helt oacceptabelt. Det krävs en rejäl diskussion och uppryckning gällande dykarnas arbetsmiljö, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

– Arbetsgivaren har alltid arbetsmiljöansvaret. Från Byggnads sida kommer vi sätta ännu mer press för att se till att de faktiskt tar det också. Ett första steg är att Arbetsmiljöverket förtydligar föreskrifterna så att dyklagen består av fem personer, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

Så kan dykarnas säkerhet förbättras

Arbetsmiljöverkets föreskrifter för dykeriarbete (AFS 2010:16) är generella för all typ av dykning, såväl anläggningsdykning som exempelvis forskningsdykning. Det skapar osäkerhet om hur föreskrifterna ska tolkas. En direkt konsekvens är att dykeriarbete ofta utförs i lag om endast tre personer. Alldeles för få för att tillgodose säkerhetsbehoven.

För att erbjuda en säker arbetsmiljö ska ett dyklag bestå av fem personer.

En dykledare, en dykare och en reservdykare.

Utöver detta ska det finnas en dykskötare till varje dykare i vattnet. En till dykaren och en till reservdykaren.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye