Akavia

Akavia första fackförbundet att ingå partnerskap med AI Sweden

Dela

Akavia blir första fackförbund att ansluta till AI Swedens partnernätverk. Tillsammans med över 120 partners från offentlig och privat sektor samt akademi och forskningsinstitut ska Akavia bidra till att på ett ansvarsfullt sätt accelerera tillämpningen av AI i Sverige.

Martin Svensson, Managing Director på AI Sweden & Magnus Hedberg, vd för Akavia.
Martin Svensson, Managing Director på AI Sweden & Magnus Hedberg, vd för Akavia.

AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpad AI med målsättningen att tillsammans med partners bygga ett robust och attraktivt svenskt AI-ekosystem och därigenom accelerera AI-användningen i Sverige. Akavia, som varit drivande i frågan kring AI och som nyligen släppte rapport om hur AI påverkar arbetsmarknaden för akademiker, blir nu första fackförbund att ansluta till partnernätverket.

- Att ansluta till AI Swedens partnernätverk är ett strategiskt beslut för Akavia. Den snabba AI-utvecklingen kommer att ha stora effekter på arbetsmarknaden och samhället, inte minst för många av Akavias medlemmar och på hur vi som organisation arbetar. Frågan behöver hanteras skyndsamt men också långsiktigt, och det är för oss oerhört viktigt att tillsammans med andra aktörer följa och påverka utvecklingen, säger Magnus Hedberg, vd för Akavia.

Genom partnerskapet med AI Sweden får Akavia tillgång till ledande forskning, innovation och banbrytande teknologi inom AI-området. Det ger också förbundet verktyg för att implementera och använda AI inom den egna verksamheten och möjligheten att utvärdera dess AI-mognad och potential. Därtill blir man del av ett starkt nätverk för kunskapsutbyte och lärande.

- Vi är mycket glada över att välkomna Akavia till AI Swedens partnernätverk. Frågan om hur vi ställer om och förbereder individer och arbetsmarknaden i takt med AI-utvecklingen är central för Sverige. Här har Akavia som ett fackförbund för akademiker en viktig roll att spela, säger Martin Svensson, Managing Director på AI Sweden.

AI Sweden grundades 2019 och finansieras av svenska staten och av partners inom såväl offentlig som privat sektor. Nyligen lanserade AI Sweden en nationell AI-strategi för Sverige med målet att katalysera åtgärder från ledare i regeringen, politiska partier, företag, offentlig sektor och akademi.

Nyckelord

Kontakter

Om Akavia

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna26.4.2024 09:57:14 CEST | Pressmeddelande

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye