Svensk Innebandy

Sverige besegrade Finland inför storpublik

Dela

En nästintill fullsatt arena i Lahtis fick se Sverige ta andra raka segern under VM-gruppspelet 2024. Blågult kontrollerade stora delar av matchen och kunde vinna med 9-3. Nu väntar Polen i den avslutande gruppspelsmatchen.

Foto: Roosa Vilkanen/IFF
Foto: Roosa Vilkanen/IFF

Stämningen inne i Lahtis Sport- och Mässcenter var på topp när Sverige och Finland drabbade samman under den andra dagen av U19-VM 2024.

1407 åskådare hade tagit sig till arenan dagen till ära där majoriteten stöttade hemmanationen Finland. Men även blågult hade en stark supporterskara på plats som gjorde sig väl hörda och bar fram Sverige till ytterligare en seger.

– Det blev nästan som en gryta tycker jag, säger förbundskapten Christoffer Suominen, och fortsätter:

– Spelet präglades av att publiken var ganska nära. Det blev en inramning som vi också kunde rida på. Finland hade det absolut i ryggen men vi fick med oss det bra också. Vi kunde använda publiken för energi och sen unnar jag verkligen tjejerna att spela inför den här publiken. Jag hoppas att vi får göra det fler gånger framåt i turneringen.

Det hårda arbetet i förstaperioden var annars det som bäddade för vinsten mot Finland. Blågult tog tag i taktpinnen direkt och tillät inte motståndarna att komma till speciellt många chanser.

Just förstaperioden var också något som Christoffer Suominen var extra nöjd med.

– En otroligt intensiv och välspelad förstaperiod. Vi kommer ut bra och är väl förberedda, får bra träff. Vi gör första målet väldigt snabbt och sen rider vi på det och kan kapitalisera på våra chanser. Vi spelar rakt och har tålamod, är otroligt starka defensivt och vi har ett ganska stort övertag både statistiskt och självförtroendemässigt.

– Det är framförallt den perioden vi är mest nöjda med idag. I andra perioden blir lite mer utjämnat i spelet och sen blir tredje sönderryckt av utvisningar.

Sverige har nu gjort 25 mål framåt på två matcher under U19-VM. Att offensiven fortsätter skina är också något Suominen lyfter fram.

– Väldigt-väldigt skönt att vi gör nio mål framåt och även att vi spelar ett bra boxplay. Det finns bra förutsättningar framöver, det är bara fortsätta att jobba på vårt spel och även jobba på den mentala anspänningen under match.

En av målskyttarna från dagens match var Thea Ernberg som prickade målet så bra att bollen fastnade i nätet.

– Jag tror att jag får bollen på kanten. Sen grottar jag mig ut lite och hänger upp den. Det var jätteskönt såklart, säger Thea Ernberg och fortsätter att summera matchen.

– Jag tycker att vi gör en skitgrym förstaperiod. En okej andra och sen var det en väldigt konstig tredjeperiod. Men vi löser det väldigt bra.

Sveriges nästa match från U19-VM i Lahtis spelas imorgon, fredag, klockan 15.30 svensk tid. Då väntar Polen i den avslutande gruppspelsmatchen.

Matchfakta
Sverige-Finland 9-3 (4-1, 3-0, 2-2)

Första perioden
1-0 (01.41) Ellen Lundin (Moa Kareståhl)
2-0 (06.44) Hanna Lööw (Moa Dybner)
3-0 (08.42) Isabell Holm (Ellen Lundin)
3-1 (15.08) Milla Granlund
4-1 (15.33) Julia Nilsson (Moa Kareståhl)

Andra perioden
5-1 (06.07) Thea Ernberg
6-1 (10.42) Vera Roos (Klara Roos)
7-1 (11.56) Moa Kareståhl (Ellen Lundin)

Tredje perioden
8-1 (03.04) Vera Roos (Klara Roos)
8-2 (12.52) Milla Granlund (Miisa Turunen)
9-2 (13.35) Ellen Lundin (Mira Markström)
9-3 (17.52) Miisa Turunen (Milla Granlund)

Nyckelord

Kontakter

Christoffer SuominenFörbundskapten, U19-damlandslaget

Tel:0730-288020

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 112 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye