Linköpings kommun

Allt fler äldre i Europa - Linköping i internationellt samarbete

Dela

Mer än var femte EU-medborgare är 65 år eller äldre och siffran ökar snabbt. Linköpings kommun arbetar tillsammans med sju europeiska regionala partners för att hitta lösningar för framtidens äldreomsorg. Den 14-15 maj är Linköping värd för en konferens där deltagarna ska ta del av varandras goda exempel.

Samarbetsprojektet handlar om att öka förmågan hos vård- och omsorgsgivare att ge bra och lättillgänglig vård med hjälp av teknik.
foto: Getty images. Samarbetsprojektet handlar om att öka förmågan hos vård- och omsorgsgivare att ge bra och lättillgänglig vård med hjälp av teknik.

Konferensprogrammet finns bifogat och journalister är välkomna att ta del av konferensen. Vänligen anmäl deltagande till nyheter@linkoping.se

Lättillgänglig vård med hjälp av teknik

Det är FoU Centrum som tillsammans med sju andra europeiska regionala partners nu träffas i Linköping. Samtliga deltagare ingår i projektet “Remote Healthcare for Silver Europe (CARES)”, med målet att förbättra och utveckla välfärden. I FoU Centrum ingår Östergötlands 13 kommuner, en mellankommunal organisation som arbetar för forskning och utveckling inom vård, omsorg och socialt arbete. Linköpings kommun är huvudman för FoU Centrum.

Samarbetsprojektet CARES handlar om att öka förmågan hos vård- och omsorgsgivare att ge bra och lättillgänglig vård med hjälp av teknik. Syftet är också att lära av varandra mellan de europeiska länderna och ta del av alla parters goda exempel för att se om det kan hjälpa till att förbättra arbetet i vår egen region. För FoU Centrum är förhoppningen att stärka och utveckla mellankommunala samarbeten i Östergötland på en strategisk nivå.

Projektet grundar sig på den stora demografiska utmaning som Europa står inför med en åldrande befolkning. År 2021 var 20 % av EUs befolkning 65 år eller äldre och siffran ökar snabbt. Åtgärder behöver tas nu för att kunna garantera framtidens äldreomsorg och sjukvårdens kvalitet.

Viktigt att lära av varandra

Nu träffas projektet i Linköping nästa vecka, tisdag och onsdag, 14-15 maj, för att göra studiebesök och samtala om den svenska välfärden. Under konferensen kommer besökarna få lära sig mer om den svenska välfärden och dess utmaningar samt få ta del av fyra goda exempel från Östergötland gällande digitala lösningar och e-hälsa.

– Det är viktigt att vi belyser och visar upp de goda exempel av välfärdsteknik och digitala lösningar som vi har här i Östergötland både för oss i regionen och för europeiska samarbetspartners. Konferensen i CARES ger möjlighet att lära av varandra och bli inspirerade för att komma vidare och prova och utveckla nya lösningar, säger Lina Helgstrand, projektledare, FoU Centrum i Linköping.

– Möjligheten att lära och inspireras av andra är prioriterat hos oss för att nå framgång med att utveckla förbättrade arbetssätt med hjälp av digital teknik. När vi dessutom går utanför våra egna landsgränser tar vi viktiga kliv för att ompröva kulturer och former för att organisera framtidens välfärd, säger Per-Otto Waern, biträdande vård-och omsorgsdirektör

Parterna i CARES

  • Kujawsko-Pomorskie Region (LP) – Polen
  • Gérontopôle of Nouvelle-Aquitaine – Frankrike
  • Health Innovation Centre – Danmark
  • Local Health Authority ULSS  7 Pedemontana – Regionen Veneto, Italien
  • Pomorskie Voivodeship - Polen
  • Aragón Healthcare Service – Spanien
  • The City of Zagreb – Kroatien
  • FoU Centrum Östergötland, Linköping - Sverige

Projektets internationella mål:

  1. öka tillgänglighet av digitala stödinsatser för Europas befolkning
  2. sprida innovativa verktyg inom vård och omsorg (ex minska vårddygn på sjukhus)
  3. öka möjligheterna för hög kvalitet och kompetent personal inom vård och omsorg.

Läs mer om projektet:

Läs mer om projektet på vår webbplats

Läs mer om projektet på Interreg Europes webbplats

Kontakter

Dokument

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.

De fick årets Lyrapris och stipendier5.12.2024 16:53:35 CET | Pressmeddelande

Nu har Linköpings kommun delat ut årets Sven Lyra-pris och även tre honnörsstipendier och ett kulturstipendie till personer som gjort avtryck i och för Linköping. Den 5 december fylldes Passagen med kulturentusiaster och kommunrepresentanter och dagen inleddes med ett varmt välkomsttal av Lars-Ove Östensson, konstchef på Passagen, följt av prisutdelningen som leddes av Maria Modig, kulturchef, och Lotta Bäckman, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye