Läkemedelsverket

Snoka rätt på fakta innan ormen är framme

Dela

Att huggormarna letat sig fram i vårvärmen är tydligt när samtalen om huggormsbett nu ökar till Giftinformationscentralen. Uppemot 400 personer vårdas varje år på sjukhus till följd av huggormsbett. Många behöver motgift.

Huggorm med sick-sack mönster
Hittills i år har Giftinformationscentralen tagit emot 95 frågor om huggormar, och antalet väntas snart stiga.

Giftinformationscentralen gör riskbedömningar och ger råd vid akuta förgiftningstillstånd. Rekordåret 2018 togs 1225 samtal emot om huggormar, jämfört med 942 samtal under 2023. Hittills i år har Giftinformationscentralen tagit emot 95 frågor i ämnet, och antalet väntas snart stiga. I juni, juli och augusti kan huggormarna vara väldigt aktiva och framför allt om det är varmt väder.

Var på hugget när ormen bitit

– Det är ännu tidigt på året så huggormarna är fortfarande lite slöa, men har man oturen att träffa på en huggorm och blir biten så är det viktigt att vara på hugget. Ring genast 112 och begär Giftinformation. Håll den utsatta kroppsdelen stilla för att minska risken att giftet snabbt sprids i kroppen, säger Peter Hultén, Giftinformationscentralen. 

Avgörande att söka vård snabbt

De första timmarna efter ett huggormsbett är mest kritiska. Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom. Alla huggormsbitna bör observeras på sjukhus, för att eventuella reaktioner snabbt ska kunna behandlas med ett effektivt motgift. Tack vare motgiftet är dödsfall mycket ovanliga. 2023 inträffade det första dödsfallet sedan 1994 då en huggormsbiten person inte uppsökte sjukhus. 

– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetande. Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén.

Om du är osäker på om du blivit biten av en huggorm, ring 112 och begär Giftinformation för riskbedömning och råd. Man ser oftast två små instickshål där ormen bitit. Om du blir allmänpåverkad eller om det svullnar kring bettstället är det viktigt att snabbt uppsöka sjukhus. 

Omönstrad orm kan också vara farlig

Det är vanligt att huggormen förväxlas med snok. Huggormen gillar soliga, steniga platser medan snoken föredrar vatten och fuktmarker. Huggormen känns igen på sicksack-mönster men på vissa är mönstret inte lika tydligt då det finns bruna, svartgråa och helsvarta individer. Snoken har ljusa fläckar bakom huvudet och biter sällan då den slingrar sig bort. Ett bett efter en snok ger inte två instickshål utan ser ut som ett bett med tandrader. 

Så gör du om någon blir biten av en huggorm

  • Ring 112.
  • Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
  • Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
  • Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
  • Lämna bettstället i fred.

Fem små fakta och tips

  • Små ormar är också farliga.
  • Huggormar är fridlysta.
  • Huggormar kan både simma och klättra.
  • Plocka aldrig upp ormar.
  • Vistas du i mark där huggormar kan finnas, använd lämpliga skor (ej gymnastikskor) eller stövlar som kan skydda mot ormbett.

Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som funnits sedan 1960-talet. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om. Du når Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peter Hultén klädd i kostym och glasögon
Apotekare, Giftinformationscentralen
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Pressinbjudan: Förebygga och hantera rest- och bristsituationer på läkemedel10.6.2024 12:31:41 CEST | Pressinbjudan

Fördelning och omfördelning av läkemedel, möjlighet till mer aktivt informationsutbyte vid samverkan och behov av en nationell aktör med övergripande mandat att hantera bristsituationer. Det är några av de 30-tal åtgärder som kan förbättra tillgången till läkemedel och som Läkemedelsverket presenterat i en delrapport till regeringen. Rapportens resultat presenteras på en pressträff, onsdag den 12 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye