Øresundsbron

Fantastiska nyheter: Nytt skatteavtal mellan Sverige och Danmark

Dela

Danmark och Sverige har nått en överenskommelse om ett nytt och viktigt Öresundsavtal på skatteområdet.

Nu blir det enklare för gränspendlare och arbetsgivare att verka i Öresundsregionen.  

Øresundsbron ser fram emot att ett nytt Öresundsavtal träder i kraft i 2025.
Øresundsbron ser fram emot att ett nytt Öresundsavtal träder i kraft i 2025.

För Öresundsregionen och Nordens största arbetsmarknad är det stora och goda nyheter att regeringarnas i Sverige och Danmark har offentliggjort överenskommelsen om ett nytt Öresundsavtal. Det kommer kraftfullt att underlätta arbetsmarknadsintegrationen i Öresundsregionen.

Under de senaste tre åren har Øresundsbron tillsammans med Dansk Industri, Dansk Erhverv, Svenskt Näringsliv, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Greater Copenhagen arbetat målinriktat för att beslutsfattare skulle förverkliga ett nytt skatteavtal.

Här är tre huvudpunkter som ingår i det nya Öresundsavtalet:

  • Tremånadersregeln revideras till en årsregel
  • Skatt för arbete ska redovisas och inbetalas i arbetsgivarlandet.
  • Offentligt och privat anställda ska omfattas av samma regler.


– Ett nytt Öresundsavtal vittnar tydligt att samarbete mellan offentliga sektorn, näringslivet och politiken bortom partifärg är en förutsättning för att utnyttja potentialen i Öresundsregionen, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron, och fortsätter:

– Från Øresundsbrons sida vill vi rikta ett stort tack till Jessika Roswall, EU-minister och minister för nordiskt samarbete (M), finansminister Elisabeth Svantesson (M), skatteminister Jeppe Bruus (S) och Morten Dahlin, minister för nordiskt samarbete (V) samt alla andra inblandade. De är alla delaktiga i en viktig överenskommelse som är till stor nytta för invånare och arbetsgivare i regionen. Avtalet bidrar till att fler människor och företag fångar möjligheten att leva, arbeta och driva företag på tvärs av Öresund.

Även under konferensen Øresund Talks i januari 2024, som Øresundsbron arrangerade, betonade bland andra Lars Sandahl Sørensen, vd hos Dansk Industri, Morten Dahlin, minister för nordiskt samarbete, och Øresundsbrons vd Linus Eriksson vikten av ett nytt skatteavtal. Såväl för pendlare som för näringslivet.

Øresundsbron ser fram emot att avtalet träder i kraft i 2025 – onekligen en riktigt bra start på året för Øresundsbrons 25-årsjubileum.

Kontakter

Om oss

Øresundsbron bygger broar mellan människor, möjligheter och upplevelser i hela Öresundsregionen. Øresundsbro Konsoriets uppdrag är att äga och driva Øresundsbron – en bro, en tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Tillsammans utgör Øresundsbron en 16 kilometer fast förbindelse mellan Danmark och Sverige.

Följ Øresundsbron

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Øresundsbron

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye