WWF

WWF och Lisa Larson släpper keramikleopard

Dela

Världsnaturfonden WWF och den världsberömda nyligen avlidna konstnären Lisa Larson släpper en fjärde djurfigur i keramik tillsammans, en leopard, tätt efter tigern, elefanten och noshörningen. Lisa Larsons och WWFs gemensamma historia går långt tillbaka i tiden och redan på 1970-talet släpptes serien ”Utrotningshotade djur”. 

Lisa Larsons leopard tillverkas och glaseras för hand på Keramikstudion i Gustavsberg. Foto: Dexter Huss, WWF.
Lisa Larsons leopard tillverkas och glaseras för hand på Keramikstudion i Gustavsberg. Foto: Dexter Huss, WWF.

Lisa Larson som var verksam konstnär i sju decennier, avled 92 år gammal i mars 2024 efter en tids sjukdom. WWFs och Lisa Larsons samarbete går långt tillbaka.  

För 50 år sedan gjordes samlarserien ”Utrotningshotade djur” med fokus på den nordiska faunan. Mellan 1975 och 1981 släpptes en art per år; lodjur, kungsörn, säl, visent, igelkott, utter och pilgrimsfalk.  

För några år sedan återupptogs samarbetet och i januari 2022 lanserades keramiktigern Greta, därefter kom elefantmamman med unge i maj 2022 och noshörningen i februari 2023.  

– Vi är otroligt tacksamma att den världsberömda och folkkära formgivaren Lisa Larson har hjälpt oss att belysa hotade djur genom totalt elva fantastiska keramikfigurer i sitt samarbete med WWF. Vi vet att naturen och vilda djur har legat Lisa Larson varmt om hjärtat och är så glada att hon har uppmärksammat flera hotade arter och bidragit till WWFs arbete för djuren, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF. 

Leoparden i keramik är ett gediget konsthantverk, som tillverkas och glaseras för hand på Keramikstudion i Gustavsberg. Under figuren står “Designed by Lisa Larson for WWF. Keramikstudion, Gustavsberg, Sweden”. 

– Lisa var engagerad i miljöfrågor och mänskliga rättigheter och gjorde flera serier där delar av försäljningen gick till välgörenhet. Initiativet kom från henne själv och det var inte alltid så lätt att få igenom på fabriken i Gustavsberg, hon fick envisas för att det skulle bli något. Nu lever hennes strävan vidare i ännu ett nytt projekt i samarbetet med WWF, säger Mattias Larson, Lisas son. 

Inledningsvis kommer leopardfigurinen att säljas enbart på Kristinehamns konstmuseum, i samband med deras Lisa Larson-utställning 18 maj till 15 september 2024. Leoparden kan köpas på plats. Priset är 1295 kr och för varje såld keramikfigur doneras 300 kr till WWFs arbete. Den kommer även att kunna köpas via Lisa Larsons officiella webbplats.

Kristinehamns konstmuseums sommarutställning kommer att presentera Lisa Larsons konstnärskap i hennes kreativa process utifrån mer än 70 års arbete, med skapande, fantasi och en stark kärlek till leran som material. Vid sidan av ett rikt urval serietillverkade föremål visas också prototyper, unika objekt, skisser och sådant som inspirerat henne. Det är allt från träfigurer hon skar som tonåring, de populära stengodsfigurerna från Gustavsbergs porslinsfabrik, frilansformgivning för olika producenter och de senaste årens designuppdrag för japanska tillverkare. Utställningen bygger på Lisa Larsons egna samlingar och innehåller mycket som tidigare inte har visats. 

– Kristinehamns konstmuseum är väldigt glada att i samband med den retrospektiva utställningen med Lisa Larson exklusivt få lansera och sälja hennes nya keramikleopard. På så sätt kan vi uppmärksamma den hotade arten leopard och bidra till dess överlevnad, säger Pernilla Andersson, butiksansvarig på Kristinehamns konstmuseum. 

Lisa Larson är världskänd för sina många personliga och humoristiska figuriner som ofta föreställer djur och människor, exempelvis i serierna Adventsbarn, ABC-flickorna och Lilla zoo. Lisas konst har ofta haft de stora frågorna i fokus som världens barn, jämlikhet, utrotningshotade djur och klimat. 

FAKTA: Om WWFs arbete med leoparder 

WWFs insatser för leopardens överlevnad i Afrika är främst att stoppa skogsskövlingen och handeln med bushmeat (viltkött). De största hoten mot leoparden är förlust av livsmiljöer då de tropiska skogarna försvinner allt mer för timmeravverkning och odlingar. Även handeln med bushmeat är ett hot mot leoparden, då dess bytesdjur minskar drastiskt. WWF arbetar i Indien med lokala partners och lokalbefolkning för att förebygga och minska konflikter mellan människor och leoparder och tigrar. WWF arbetar även i Kina för leopard och tiger, som bor i samma landskap, för att främja dessa karismatiska kattdjurs fortlevnad. WWF Kina arbetar tillsammans med lokala partners, som universitet, lokala myndigheter och lokalbefolkning, för att förbättra och restaurera livsmiljön för leoparder. Man arbetar även med att ta hand om skyddade områden bättre, exempelvis genom parkvakter som patrullerar och som tar bort snaror i vilka leoparder, tigrar och deras bytesdjur kan fastna i. Detta görs även i Afrika. Och det behövs, på bara drygt 50 år har  världens populationer av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt, enligt WWFs Living Planet Report 2022. 

För mer information och intervjuer, kontakta Anna Almberg, press, WWF. anna.almberg@wwf.se, 0709816782. 

Bilder

Lisa Larsons fyra senaste keramikdjur för WWF. Fotograf: Dexter Huss
Lisa Larsons fyra senaste keramikdjur för WWF. Fotograf: Dexter Huss
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye