Linköpings kommun

Slottsparken öppnas upp för fler i sommar

Dela

Efter en överenskommelse mellan kommunen och landshövdingen kommer allmänheten att erbjudas kostnadsfria guidade turer i Slottsparken under sommaren. Totalt handlar det om 15 tillfällen.

Slottsparken öppnar för allmänheten i sommar.
Slottsparken öppnar för allmänheten i sommar. Linköpings kommun

Linköpings slott och den tillhörande Slottsträdgården, även kallad Slottsparken, ligger centralt och förvaltas av Statens fastighetsverk. Slottsparken är en inhägnad yta och därmed inte synlig eller tillgänglig för allmänheten.   

Linköpings slott är en av Sveriges äldsta byggnader, med en 900-årig historia. Den tillhörande Slottsparken är lika gammal och har använts till trädgårdsodlingar sedan 1100-talet. Båda ingår i det statliga byggnadsminnet.  

– Det känns bra att vi kan öppna upp den här fina historiska miljön för fler Linköpingsbor. Jag hoppas att många tar tillfället i akt att se Slottsparken, och även passar på att besöka Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Lyft för stadskärnan

De utökade guidade turerna är en följd av ett avtal som Linköpings kommun har tecknat med landshövdingen. 

– Förutom att fler nu får möjlighet att se Slottsparken hoppas jag att de guidade turerna också kan ge ett lyft för Linköpings stadskärna i sommar, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

I avtalet är det överenskommet att kommunen är med och finansierar en tjänst som museichef för Linköpings slotts- och domkyrkomuseum. Finansieringen gäller för 2024.– Linköping har varit en kyrklig centralort sedan 1100-talets början och residensstad för landshövdingar sedan 1600-talet. Min förhoppning är att fler nu kommer att upptäcka de fantastiska miljöerna runt slottet och Domkyrkan,  säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Kontakter

Carl Fredrik Graf, landshövding, 010-223 52 05

Bilder

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye