Sveriges Lärare

Nya siffror: Över hälften av barngrupperna för stora

Dela

Hela 54 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än de får vara, visar ny statistik från Skolverket. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek.

Förbundsordförande Sveriges Lärare
Förbundsordförande Sveriges Lärare

Enligt Skolverkets riktlinjer bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek.

Under fjolåret översteg 54 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen. De senaste åren har barngrupperna ökat i storlek.

- Det är oerhört allvarligt att så många barngrupper är större än rekommenderat. Utvecklingen går alldeles för sakta framåt. Vi har sett en skiftning mot att allt fler partier är för en lagstiftning kring ett maxtak, nu är det dags att agera på de löftena, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare. 

Stora regionala skillnader

Stora barngrupper bidrar till ökad stress bland både barn och personal och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning och omsorg. Det finns stora regionala skillnader och flera kommuner där över 90 procent av barngrupperna är större än de borde vara.

- Förskolan måste vara likvärdig för alla barn. Det ska inte spela någon roll var i landet du bor, förskolans viktiga del i barns utveckling och tidiga lärande ska tillgodoses överallt. Därför behöver staten gå in och reglera gruppstorlekar, personaltäthet och förskollärartäthet, säger Åsa Fahlén.

Fakta: Barngrupper i förskolan 2023

Antal barn per barngrupp (medel)

15

Småbarnsgrupper med fler än 12 barn

54 procent

(7 235 av 13 399)

Storbarnsgrupper med fler än 15 barn

54 procent

(2 492 av 4 615)

Andel personal med förskollärarexamen

41 procent

Andel personal helt utan utbildning för arbete med barn

21 procent

Personaltäthet, antal barn per heltidstjänst

5

Personaltäthet, antal barn per heltidstjänster med förskollärarexamen

12

Fakta: Kommunerna där högst andel av barngrupperna är för stora

Kommun

Andel för stora barngrupper

Antal åldersindelade barngrupper

Hylte kommun

94%

18

Lilla Edets kommun

94%

16

Partille kommun

88%

48

Salems kommun

87%

23

Tranås kommun

87%

23

Sölvesborgs kommun

87%

23

Tibro kommun

83%

18

Haninge kommun

80%

202

Katrineholms kommun

80%

59

Botkyrka kommun

76%

145

Metod

Den här texten bygger på officiell statistik från Skolverket.

Uppgiften om hur stor andel av förskolans grupper som är för stora bygger på en sammanräkning av andelen små- och storbarnsgrupper som överstiger de nationella riktlinjerna.

Notera att endast åldersindelade grupper ingår i den sammanräkningen. Det finns även grupper med barn i blandade åldrar, men dessa grupper saknar riktlinjer om storlek. I Sverige är 55 procent av alla barngrupper åldersindelade.

Nyckelord

Kontakter

Följ Sveriges Lärare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare

Välkommet att regeringen vill utreda en reglering av lärares undervisningstid29.6.2024 10:30:04 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Lärare har höga förväntningar efter regeringens besked att man ska ge ett ett tilläggsdirektiv till utredningen ”En minskad administrativ börda för förskollärare och lärare”. Utöver sitt ursprungliga direktiv – att minska byråkrati och frigöra tid – ska utredaren nu även se över hur undervisningstiden samt tiden till för- och efterarbete kan regleras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye