Karin Smirnoff och Tomas von Brömssen på Dramaten i höst

Dela

I september gästspelar två uppmärksammade pjäser på Dramatens scener. Från Göteborgs stadsteater, Patrick Süskinds pjäs Kontrabasen med Tomas von Brömssen och sex musiker och från Teater Västernorrland Jag for ner till bror baserad på Karin Smirnoffs hyllade romansvit om Jana Kippo.

Tomas von Brömssen och musiker i Kontrabasen.
Tomas von Brömssen och musiker i Kontrabasen. Foto: Ola Kjelbye

Kontrabasen med Tomas von Brömssen och sex musiker är en rolig och gripande historia om den ensamme kontrabasisten och hans kärlekslängtan. En pjäs om ensamhet, längtan efter kärlek och om ett hopplöst stort instrument.  Kontrabasen ges vid sju tillfällen på Stora scenen med premiär 4 september.

Kontrabasen är skriven den tyska författaren Patrick Süskind, känd främst som författare till succéromanen Parfymen. Pjäsen hade premiär på Göteborgs stadsteater 2020.

Av: Patrick Suskind. Bearbetning och regi: Eva Bergman. Medverkande: Tomas von Brömssen. Musiker: Bernt Andersson, Anders Blad, Daniel Ekborg, Michael Krönlein, Per Melin, Stefan Sandberg.

Jag for ner till bror handlar om Jana som återvänder till sin barndomsby och möter ett hem som påminner om trauman, en bror som är på väg att supa ihjäl sig, en John som hon inte kommer ihåg och fler frågor än svar. En stor berättelse om det lilla samhället och människorna som befolkar det. Jag for ner till bror ges vid tre tillfällen på Lilla scenen med premiär 5 september.

Karin Smirnoff debuterade 2018 med Augustprisnominerade romanen Jag for ner till bror – den första delen i trilogin om Jana Kippo. Romansviten har gjort stor succé, både i Sverige och internationellt.

Av: Karin Smirnoff. Manus: Ivar Waldemarson. Regi: Julia Marko-Nord. Medverkande: Amanda Jansson, Martin Pareto, Helena Svartling och Victor Wigardt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tomas von Brömssen och musiker i Kontrabasen.
Tomas von Brömssen och musiker i Kontrabasen.
Ladda ned bild
Amanda Jansson i Jag for ner till bror.
Amanda Jansson i Jag for ner till bror.
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

Det är inte kört – en kväll om gängvåld bland unga14.5.2024 08:48:03 CEST | Pressmeddelande

I ett samarbete mellan Dramaten, Fryshuset, The Non-Violence Project, Rätt kurva/Polisen och Beredskapslyftet arrangeras en kväll av reflektion och handling för att stoppa gängvåldet bland unga. Kvällen inleds med föreställningen Klipp han, med Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush i rollerna. Därefter blir det panelsamtal med bland andra Carin Götblad, polismästare vid NOA och Amir Rostami, professor i kriminologi. Det är inte kört på Stora scenen den 24 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye