Civil Rights Defenders

Årets människorättsförsvarare 2024 till Stockholm

Dela

Den 20–22 maj kommer människorättsförsvararen Mariia Sulialina från Ukraina till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. 27-åriga Mariia har engagerat sig för mänskliga rättigheter sedan hon var 15 år och kämpar för barnen i de ockuperade områdena av Ukraina. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 21 maj.

Mariia Sulialina kommer till Stockholm 20–22 maj. Fotograf: Markus Junghard.
Mariia Sulialina kommer till Stockholm 20–22 maj. Fotograf: Markus Junghard.

Tvingades lämna sin hemstad på Krymhalvön  

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har 546 ukrainska barn dödats. Över 19,000 barn från Ukraina har deporterats till Ryssland.   

Men aggressionerna påverkade Mariia Sulialinas liv långt innan dess.  

När hon var 18 år tvingades hon lämna sin hemstad Yalta efter att Ryssland invaderat Krymhalvön. Från sitt nya hem i Kyiv började hon dokumentera de människorättskränkningar som begicks i de ockuperade områdena. Mariia Sulialinas organisation Almenda, som hon jobbat med sedan 2013, samlar in bevis så som fotografier och videoklipp, och gör intervjuer med lärare och föräldrar. Almenda startades av en grupp människorättsförsvarare i Yalta 2011. En av grundarna var Mariias mamma, Valentina Potapova, som fortfarande jobbar kvar. Nu leder Mariia Sulialina organisationens arbete, med ett team på 11 personer.  

Krigsbrott mot barn  

Barnen som deporteras till Ryssland från de ockuperade områdena vittnar om omskolning och hjärntvätt och många adopteras av ryska familjer. Väldigt få av dem har kommit tillbaka. Även de som blir kvar i de ockuperade områdena utsätts för indoktrinering och får gå i ryska skolor som försöker få dem att stötta kriget, genom att bland annat säga att Ukraina startat det. Enligt Almenda är de ukrainska barnen en tillgång för Ryssland och kan komma att användas som soldater i kriget när de blir äldre. Ett flertal unga Krymbor som var barn när Ryssland ockuperade halvön har kallats in i kriget, eller till och med gått ut i krig mot Ukraina frivilligt.   

Tvångsdeportation och försök att indoktrinera barn att slåss för ockupationsmakten är krigsförbrytelser och kan utgöra folkmord. För att sådana brott ska kunna bevisas och förövarna ställas till svars är det viktigt att övergreppen dokumenteras.  

Tillkännagivandet av årets pristagare har rapporterats om av bland andra DN och TT. Nu kommer Mariia Sulialina till Stockholm och har möjlighet att medverka i längre intervjuer. 

Vill du intervjua Mariia Sulialina? 

Kontakta press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62 för att boka in en intervju. 

Om priset   

Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till framstående människorättsförsvarare. Tidigare år har priset tilldelats människorättskämpar i bland annat Venezuela, Ungern och Burma. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet.   

Övrig information  

  • Läs mer om årets pristagare Mariia Sulialina här.

  • Priset Civil Rights Defender of the Year Award delas ut årligen sedan 2013. Läs mer om priset här.  

  • Priset har tilldelats människorättsförsvarare från bland annat Ungern, Uganda och Burma. Läs om samtliga mottagare här.  

  • Besök Almendas hemsida här

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Bannlyste nicaraguanske författaren Sergio Ramírez på besök i Sverige3.5.2024 09:44:27 CEST | Pressmeddelande

Den 12–15 maj kommer den internationellt prisbelönte nicaraguanske författaren och tidigare vicepresidenten, Sergio Ramírez, till Sverige. Fråntagen sitt nicaraguanska medborgarskap och bannlyst av diktaturen i sitt hemland lever han sedan tre år i exil i Spanien. Att öppet läsa hans böcker i Nicaragua kan leda till problem. Ändå fortsätter de att spridas, särskilt hans senaste trilogi som i deckarform behandlar läget i landet. Kontakta oss för en intervju.

Civil Rights Defender of the Year 2024 – Ukrainian Mariia Sulialina documents grave violations against children25.4.2024 08:02:16 CEST | Pressmeddelande

The 2024 Civil Rights Defender of the Year Award goes to Mariia Sulialina, 27, head of the Ukrainian human rights organisation Almenda. Mariia Sulialina became a human rights activist when she was only 15. For many years she has fought tirelessly to hold accountable those responsible for the abuses committed against children during the war in Ukraine.

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye