Acceptabel tillgång till ADHD-läkemedel i Sverige
Läkemedelsverket har tidigare fått signaler om brist på läkemedel för behandling av ADHD men bedömer idag tillgången som acceptabel. För ett mindre antal förpackningar pågår det, eller väntas det en restsituation. För majoriteten av patienterna bedöms detta inte ha betydande påverkan, eftersom det finns bytes- eller licensalternativ.

På den svenska marknaden finns fem olika substanser tillgängliga, som har indikationen ADHD. I nuläget är det god tillgång till läkemedel som innehåller metylfenidat, lisdexamfetamin, dexamfetamin och atomoxetin i fast form. Det betyder att patienterna förväntas kunna hämta ut sina läkemedel på apotek inom de normala ledtiderna.
Det är en viss störning i tillgången till läkemedel innehållande guanfacin respektive atomoxetin i flytande form. För att begränsa påverkan för patienter som behandlas med just dessa läkemedel vill Läkemedelsverket informera förskrivare om nuläget, så de kan ta ett informerat beslut om vilka alternativ som finns, och utfärda nya recept om det blir aktuellt.
– Vi ser idag inga patientsäkerhetsrisker som följd av bristande tillgänglighet till ADHD läkemedel, då läget är relativt stabilt och tillgången acceptabel, enligt psykiatriker Mats Persson, utredare vid Läkemedelsverket.
Information till dig som förskrivare
Alternativ vid brist på atomoxetin oral lösning
- I första hand, förskriv atomoxetin kapslar på nytt recept.
- Har patienten sväljsvårigheter finns en vägledning för hantering av kapslar i ePed, ett erfarenhets och evidensbaserat beslutsstöd för säker läkemedelshantering till barn.
Alternativ vid brist på guanfacin
- Om ordinarie läkemedel inte finns tillgänglig för din patient kan läkemedlet förskrivas via licens. Kontrollera vilket licensläkemedel som kan tillhandahållas av apoteket just nu.
Ytterligare information
- Informera patienten om att vissa läkemedel kan bytas ut, om det förskrivna alternativet är restanmält.
- Ta gärna stöd av Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation och av Nationella vård och insatsprogrammet.
- Har du som förskrivare frågor om ett läkemedel, kontakta Läkemedelsupplysningen.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum