Läkemedelsverket

Acceptabel tillgång till ADHD-läkemedel i Sverige

Dela

Läkemedelsverket har tidigare fått signaler om brist på läkemedel för behandling av ADHD men bedömer idag tillgången som acceptabel. För ett mindre antal förpackningar pågår det, eller väntas det en restsituation. För majoriteten av patienterna bedöms detta inte ha betydande påverkan, eftersom det finns bytes- eller licensalternativ.

Läkemedelskartor förstorade i ett förstoringsglas
Trots tidigare signaler om brist på läkemedel för behandling av ADHD bedömer Läkemedelsverket idag tillgången som acceptabel.

På den svenska marknaden finns fem olika substanser tillgängliga, som har indikationen ADHD. I nuläget är det god tillgång till läkemedel som innehåller metylfenidat, lisdexamfetamin, dexamfetamin och atomoxetin i fast form. Det betyder att patienterna förväntas kunna hämta ut sina läkemedel på apotek inom de normala ledtiderna.

Det är en viss störning i tillgången till läkemedel innehållande guanfacin respektive atomoxetin i flytande form. För att begränsa påverkan för patienter som behandlas med just dessa läkemedel vill Läkemedelsverket informera förskrivare om nuläget, så de kan ta ett informerat beslut om vilka alternativ som finns, och utfärda nya recept om det blir aktuellt.

–  Vi ser idag inga patientsäkerhetsrisker som följd av bristande tillgänglighet till ADHD läkemedel, då läget är relativt stabilt och tillgången acceptabel, enligt psykiatriker Mats Persson, utredare vid Läkemedelsverket.

Information till dig som förskrivare

Alternativ vid brist på atomoxetin oral lösning

  • I första hand, förskriv atomoxetin kapslar på nytt recept.
  • Har patienten sväljsvårigheter finns en vägledning för hantering av kapslar i ePed, ett erfarenhets och evidensbaserat beslutsstöd för säker läkemedelshantering till barn. 

Alternativ vid brist på guanfacin

  • Om ordinarie läkemedel inte finns tillgänglig för din patient kan läkemedlet förskrivas via licens. Kontrollera vilket licensläkemedel som kan tillhandahållas av apoteket just nu.  

 Ytterligare information  

  • Har du som förskrivare frågor om ett läkemedel, kontakta Läkemedelsupplysningen.

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye