Kungliga Operan

Mogrenpriset i musik 2024 till Kristoffer Töyrä

Dela

Priset på 250 000 kronor, som delas ut på Kungliga Operan ikväll, går till den 29-åriga basbarytonen Kristoffer Töyrä från Luleå.

Kristoffer Töyrä. Foto: AbrahamEngelmark
Kristoffer Töyrä. Foto: AbrahamEngelmark

Kristoffer Töyrä tilldelas Mogrenpriset i musik 2024, med en prissumma på 250 000 kronor, för ”remarkabla röstresurser, uttrycksvilja och musikalisk stilkänsla”. Den 29-åriga basbarytonen har nyligen tagit steget ut från kören på Göteborgsoperan och etablerar sig som en självklar solist.

– Innan jag började jobba i Göteborg hade jag aldrig ens varit i ett operahus. Att få musiklektioner som barn i Norrland var nära omöjligt, lärarna var få och utbudet litet. Att vinna Mogrenpriset är väldigt värdefullt för mig, och påminner oss alla om hur viktiga musikskolorna är för att fler ska kunna jobba med det här, säger Kristoffer Töyrä.

Mogrenpriset i musik ska stötta unga lovande musiker i början av karriären, i förhoppning om att underlätta steget ut i kulturbranschen. Priset delas ut på Kungliga Operans stora scen i samband med kvällens föreställning av La traviata.

– Ett starkt kulturliv är så viktigt, både för att vi ska må bra och för de unika utrymmen det skapar för olika tankar och känslor att mötas. Kristoffer har med lekfullhet, nyfikenhet och driv lyckats gå från framgångsrik körsångare till en lovande solist både i Sverige och internationellt, säger Birgitta Svendén, sammankallande i Mogrenstiftelsens nomineringskommitté för musik och tidigare vd för Kungliga Operan.

Mer info: Musikpriset 2024 | Mogrenstiftelsen

Kontakter

Bilder

Kristoffer Töyrä. Foto: AbrahamEngelmark
Kristoffer Töyrä. Foto: AbrahamEngelmark
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Kungliga Operan och Dramaten samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Kungliga Operan och Dramaten för första gången tillsammans. Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren och Dramatens vd Kitte Wagner deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

2024 års stipendiater från Hans Björklunds och Hedbergska stipendiefonder har utsetts28.5.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hans Björklund var en stor beundrare av alla konstformer och hans önskan var att stipendium årligen ska utdelas från hans minnesfond till personer verksamma inom operans värld. Hans stiftelse Hans Björklunds stipendiefond förvaltas av Kungliga Operan och delar i år ut stipendier till fyra talangfulla personer med arbetsfält inom opera. Stipendieutdelningen äger rum idag, på Kungliga Operan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye