Nu lyfter SGU för att kartlägga Sveriges berggrund
Var finns de kritiska mineral som behövs för klimatomställningen? Vårt viktiga grundvatten? Och var kan säker infrastruktur byggas? Att bidra till svaren är syftet när Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 21 maj, inleder sina geofysiska flygmätningar som kommer att pågå hela sommaren. Mätningarna börjar i ett område i Västernorrlands län.

Fram till och med augusti kommer SGU att genomföra geofysiska flygmätningar i syfte att samla in information om Sveriges berggrund. Mätningarna börjar i ett område i Västernorrlands län som berör Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner.
Flygmätningar är ett viktigt verktyg vid geologisk kartläggning då de samlar in information över relativt stora områden under förhållandevis kort tid. Denna information blir sedan underlag till prospektering av malm-, metall- och industrimineralförekomster, samt även till planering av infrastruktur, forskning och undersökningar om grundvattenförekomster.
– Vi har fått kraftigt ökade regeringsanslag vilket möjliggör utökade mätningar. Särskilt fokus ligger på att hitta malmpotentiella områden för framtida brytning av de metaller och mineral som är avgörande för klimatomställningen. Det är helt i linje med EU-förordningen om kritiska råvaror som blir svensk lag på torsdag, den 23 maj, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
Med flygmätningar blir det effektivt att mäta även områden som är svåra eller omöjliga att nå från marken. SGU:s mätningar utförs med flygplan som flyger på låg höjd i raka parallella linjer.
– Vi kommer att flyga på 60 meters höjd över marken med 200 meter mellan varje flyglinje. I mätområdet i Västernorrlands län kommer vi att flyga i nordsydlig/sydnordlig riktning, säger Henrik Johansson, statsgeofysiker vid SGU och ansvarig för flygmätningarna.
Informationen som samlas in handlar om jordens magnetfält, naturligt förekommande gammastrålning samt markens elektriska ledningsförmåga.
– Alla våra mätinstrument på denna typ av flygmätningar fungerar enbart som mottagare. Det vill säga allt som vi mäter förekommer naturligt där vi flyger, säger Henrik Johansson.
Flygningarna sker i samarbete med Wermlandsflyg AB. Då flygningarna utförs på låg höjd kräver de goda väderförhållanden. Vanligtvis utförs de på morgonen mellan 05.30 och 10, samt på kvällen mellan klockan 17 och 22, men även andra tider kan förekomma.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder



Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
SGU vill att uranförbudet upphävs18.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Ny generaldirektör på plats: ”Spännande och viktigt uppdrag”3.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu tillträder Anette Madsen tjänsten som ny generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning (SGU). Som statsvetare, med en examen i offentlig rätt, och med en gedigen erfarenhet inom staten hälsas hon varmt välkommen av myndighetens ledningsgrupp och medarbetare.
Två av tre svenskar vill stärka gruvnäringen22.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Majoriteten av Sveriges invånare mellan 18 och 79 år vill att svensk gruvnäring ska få rätt förutsättningar så att tillgången på samhällsviktiga metaller säkras. Tre av fyra, 74 procent, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Det visar en undersökning från Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Novus.
Bergsstaten och SGU bjuder in till gemensam pressträff20.1.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Bergsstaten och Sveriges geologiska undersökning (SGU) bjuder in till pressträff för att ge en bild av läget för Sveriges gruv- och mineralnäring. Bland annat presenteras statistik kring metallpriser och eftersökta mineral. Dessutom offentliggörs en undersökning om befolkningens attityder till svensk gruvnäring. Media välkomnas till Luleå på onsdag.
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland14.1.2025 10:32:32 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum