Svensk-norskt forskningsprojekt tar sig an lärarbristen
Kan lärarbristen inom skolan i Nordens Gröna Bälte lösas med utökat samarbete mellan Sverige och Norge? Mittuniversitetet leder ett nytt projekt där situationen i Jämtland/Härjedalen och Tröndelag Fylke ska studeras.
Forskarna ska ur olika perspektiv studera kompetensförsörjning och lärarbrist samt skapa olika samverkansarenor mellan skolaktörer i gränsregionen. Projektet ”Lärare utan gränser” har beviljats 1 miljon Euro i Interreg-medel. Projektet leds av Mittuniversitetet, som har 70 procent av projektmedlen, och genomförs i samverkan mellan två norska lärosäten, Nord universitet och Högskolan Drottning Mauds Minne, som tillsammans har 30 procent av projektmedlen.
– Att vi samverkar över landsgränserna för att forska kring hur vi löser kompetensförsörjningen till skolan är unikt och vi tror att en ökad rörlighet i regionen kan vara en viktig faktor. Något annat som är unikt är att projektet också inkluderar lärarutbildningar både på svenska, norska och sydsamiska. Det är högaktuellt för alla tre involverade lärosäten, säger Lena Boström, projektledare och professor i pedagogik vid Mittuniversitetet.
Forskningen kommer att bedrivas i sju olika spår och det handlar bland annat om att analysera effekter av hur nationella politiska beslut och statsmakternas förda regionalpolitik påverkat regionens tillgång på lärare. I studien ingår också data över hur lärarbristen utvecklats i regionens olika kommuner under 2000-talet, samt hur den förväntas utvecklas framöver.
– Vi vill även undersöka vilka potentiella studentgrupper som kan finnas, och deras syn på att flytta till och/eller stanna i regionen, samt se hur antalet studenter med utländsk bakgrund och från glesbygdskommuner kan öka, vilket är viktigt i ett demokratiskt perspektiv om att bredda rekryteringen till högre studier, samtidigt som kompetensförsörjningsproblemet kan lindras, säger Glenn Svedin, lektor i historia.
I projektet ingår också en uppföljande studie av tidigare lärarstudenters uppfattningar och erfarenheter av den norsk-svenska gemensamma förskollärarutbildningen som genomfördes 2010–2014. Genom att samla in, analysera och jämföra regionala statistiska data och andra interregionala empiriska data kommer projektet att kunna ge ett tillskott i forskningen som annars inte hade varit möjlig i en nationell kontext.
– Den här typen av kunskapsbidrag och data saknas idag i internationell forskning. Målet är att skapa förutsättningar för gränsövergripande samverkan mellan kommuner, lärare, lärosäten och lärarstudenter så att trenden med ökad kompetensbrist vänds och det blir enklare att rekrytera och behålla lärarstudenter och lärare vilket kommer att göra regionen starkare, säger Lena Ivarsson, lektor i pedagogik.
Projektet pågår från maj 2024 till maj 2027 och i Mittuniversitetets tvärvetenskapliga forskarteam ingår Lena Boström (professor i pedagogik), Lena Ivarsson (lektor i pedagogik), Glenn Svedin (lektor i historia) och Pär Olausson (docent i statsvetenskap).
– Vi hoppas bidra till att den som vill studera till lärare ska få större möjligheter att leva och studera i sin hembygd och det är extra glädjande att vi också kan fokusera på förutsättningar och möjligheter att rekrytera och behålla lärarkompetens i sydsamiska. Målet är att bidra till att barn och ungdomar får fler utbildade lärare då vi vet att högkvalitativa förskolor, fritidshem och skolor är avgörande för både social och interregional hållbarhet, säger Pär Olausson, docent i statsvetenskap.
*Nordens Gröna Bälte är en benämning på området som sträcker sig från Tröndelag i väster, via Jämtlands län till Västernorrlands län i öster.
Kontaktperson:
Lena Boström, projektledare och professor i pedagogik vid Mittuniversitetet, lena.bostrom@miun.se, 010-142 82 63
Nyckelord
Kontakter
Ronney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder
Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Svensk-indisk forskning visar att stubbränning försämrar hälsan6.12.2024 11:14:02 CET | Pressmeddelande
Punjab är epicentrum för stubbränning i Indien. Trots att majoriteten av invånarna är medvetna om de skadliga effekterna av att bränna skörderester, är det fortfarande en utbredd praxis, med allvarliga konsekvenser för hälsan, hushållens utgifter och miljön.
Unik bok ger inblick i Mittmedias digitala omvandling5.12.2024 12:58:14 CET | Pressmeddelande
Prisad och polariserande – så skulle tidningskoncernen Mittmedias radikala digitaliseringsresa under 2010-talet kunna sammanfattas. I en ny bok belyser forskare vid DEMICOM på Mittuniversitetet vad som hände när koncernen i snabb takt arbetade för att ersätta papperstidningen med digitala produkter.
120 företag har hittills fått hjälp – nu vill forskarna möta ännu fler18.10.2024 08:13:14 CEST | Pressmeddelande
En smart kamera som övervakar tågräls eller dataspel som gör svenskinlärningen till ett äventyr. På Business Innovation Day möter innovatörer och företag experter och forskare som ger råd och bidrar med forskning för att utveckla idéerna. I år fyller eventet tio år.
Ny guide om evenemang: Så här mäter du de sociala effekterna16.10.2024 09:00:29 CEST | Pressmeddelande
Idag släpper turismforskningscentret ETOUR en ny guide som ska hjälpa branschaktörer och beslutsfattare på nationell, regional, kommunal och destinationsnivå att mäta sociala effekter av evenemang.
Ny satsning på forskningsledare ska ge fler internationella samarbeten10.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. Tre forskare vid den strategiska miljön Transformative Technologies blir först ut att ingå i piloten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum