Film i Väst

Stjärnspäckat på Film i Västs presskonferens i Cannes

Dela

Oscarnominerade Kirsten Dunst och Daniel Brühl, dubble Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund, Guldpalmsnominerade Magnus von Horn och stjärnskådespelarna Trine Dyrholm och Adam Lundgren var några av gästerna när Film i Väst höll sin traditionsenliga och stjärnspäckade presskonferens under filmfestivalen i Cannes. Nio nya samproduktioner presenterades tillsammans med de fem samproduktioner som tävlar under festivalen.

Daniel Brühl och Kirsten Dunst Gus Kaage Film i Väst

- 2024 är ett mycket bra festivalår för Film i Väst med två samproduktioner i huvudtävlan om Guldpalmen och ytterligare tre samproduktioner i andra sektioner. Vi är också otroligt glada över de nio nya samproduktioner som vi presenterat här i dag. Några av dem kommer vi förhoppningsvis få se på de stora festivalerna framöver. Alla spelas in eller postproduceras i Västra Götaland, det skapar jobb i en framgångsrik regional filmindustri, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Här är alla nya samproduktioner som presenterades:

Ruben Östlund: The Entertainment System is Down
Ruben Östlund presenterade sin nya långfilm The Entertainment System is down. På plats fanns också Kirsten Dunst och Daniel Brühl, som spelar huvudrollerna tillsammans med Keanu Reaves, samt producenten Erik Hemmendorff, Plattform Produktion. Inspelningen börjar 2025 och sker på ett riktigt, stort flygplan, som Ruben Östlund köpt.

Det är den sjätte långfilmen som Film i Väst samproducerar med Ruben Östlund och de två senaste Triangle of Sadness och The Square har vunnit Guldpalmen i Cannes.

Ruben Östlund inspirerades av forskningsrapport i socialpsykologi från Virginia University, The challenge of the disengaged mind. I det experiment som låg till grund för studien fann man att människor inte uppskattade att ensamma tillbringa sex till 15 minuter i ett rum utan att ha något att att göra än att tänka. Forskarna la till en twist i experimentet: Om deltagarna tryckte på en knapp kunde de, om de så ville, ge sig själva en ofarlig men mycket smärtsam elektrisk stöt. Resultatet visade att en fjärdedel av alla kvinnor och två tredjedelar av männen valde att trycka på knappen. En av de manliga deltagarna ansåg det vara så outhärdligt att vara själv med sina tankar att han under femton minuters tid gav sig själv 190 elektriska stötar.

Filmen är en svensk-tysk-fransk samproduktion med där Plattform Produktion med Erik Hemmendorff och Philippe Bober som producenter. World sales, Coproduction Office.


Tarik Saleh: Eagles of the Republic
Tarik Saleh har precis påbörjat inspelningen av sin nya film Eagles of the Republic. Det är hans tredje film i Kairo-trilogin efter Cairo Conspiracy aka Boy from Heaven, som vann pris för Bästa manus i Cannes och Nile Hilton Incident båda samproducerade med Film i Väst.

I huvudrollen ser vi återigen Fares Fares samt en internationell cast med den franska skådespelaren Lyna Khoudri, amerikansk-palestinska Cherien Dabis, fransk-marockanska Zineb Triki, finsk-syrianska Sherwan Haji och jordanska Suhaib Nashwan.

Egyptens mest älskade skådespelare, George Fahmy (Fares Fares) pressas att spela huvudrollen i en film beställd av högsta ort. Han accepterar motvilligt rollen och kastas handlöst in i maktens innersta krets. Likt en mal som dras till lågan inleder han en affär med den mystiska hustrun till generalen som övervakar filmen.

Producenter är Linus Stöhr Torell, Unlimited Stories Linda Mutawi, Johan Lindström, Apparaten och Alexandre Mallet Guy, Memento Production. SF Studios distribuerar filmen i Norden och planerad biopremiär är hösten 2025.

Nathalie Álvarez Mesén: The Wolf Will Tear Your Immaculate Hands
På plats för att presentera Nathalie Álvarez Meséns nya film The Wolf Will Tear Your Immaculate Hands var producent Nima Yosefi från HOBAB. Det är Nathalie Alvarez Meséns andra långfilm efter Clara Sola och hon både regisserar och har skrivit manus tillsammans med Sjón.

Filmen utspelar sig under 1860-talet i nordvästra USA. Vi följer Isabel, en infödd amerikansk kvinna som utbildats på en kristen missionsskola och därmed brottas med förlusten av sitt kulturarv. Nu inleder hon sitt arbete som guvernant för en brittisk änkemans döttrar. När den äldsta dotterns arrangerade äktenskap börjar närma sig, intensifieras spänningarna i hemmet, och ett mystiskt band mellan kvinnorna och den omringande skogen uppdagas — en förbindelse som flickornas far är desperat att upplösa.

Maryam Moghaddam: Bouran 
Regissören Maryam Moghaddam får inte lämna Iran och fick därför tillsammans med Behtash Sanaeeha presentera sitt nya projekt via en förinspelad video. På plats i Cannes fanns producenten Peter Krupenin från HOBAB.

När Bouran, en ensam ung kvinna på den iranska landsbygden., försöker få reda på sanningen om sin syster Sanas försvinnande möter hon oväntat motstånd från sina föräldrar, polisen och lokalsamhället. Under letandet uppdagar hon både att systern har en förbjuden relation med en annan kvinna, men också en än mer olycksbådande hemlighet som tydligt visar det hycklande och misogyna i de moraliska, religiösa och sexuella koder som det lilla samhället alltid levat under.

Bouran är planerad att spelas in 2025 och beräknas ha premiär våren 2026. Maryam Moghaddam och hennes medkreatör Behtash Sanaeeha har tidigare gjort Ballad of a white cow som var i huvudtävlan i Berlin 2021 och My Favourite Cake som var i huvudtävlan i Berlin tidigare i år och fick FIPRESCI-priset samt Ekumeniska priset. Tri Art ska distribuera filmen i Sverige. HOBAB producerar.

Emilie Blichfeldt: The Ugly Stepsister
Skräck möter komedi i The Ugly Stepsister av långfilmsdebuterande norska regissören och manusförfattaren Emilie Blichfeldt som var på plats i Cannes tillsammans med skådespelaren Adam Lundgren för att presentera projektet. I huvudrollerna ser vi Thea Sofie Loch Næss (Ondskan, The Last Kingdom) Ane Dahl Torp (Charter, I dina händer) och Lea Myren (Kids in Crime). I övriga roller ser vi bland andra Ralph Carlsson, Adam Lundgren, Cecilia Forss, Malte Gårdinger och Isac Calmroth. 

I en skruvad tolkning av den klassiska Askungen-sagan följer vi ”den fula styvsystern” Elvira och hennes kamp för att tävla mot sin vackra styvsyster. För att få prinsens uppmärksamhet, i ett sagorike där skönheten är hänsynslös och betyder allt är Elvira reda att gå hur långt som helst för att nå sina mål. The Ugly Stepsister är en brutal berättelse där det krävs styrka, mod, svett och blod för att forma sig själv till balens skönhet. 

Filmen är producerad av Maria Ekerhovd, Mer Film, i samproduktion med Lizette Jonjic, Zentropa Sweden, Mariusz Włodarski, Lava Films och Theis Nørgaard, Motor. Distribution Scanbox, international sales Memento International.

Joachim Trier: Sentimental Value
Med sin förra film Världens värsta människa blev Joachim Trier nominerad till en Guldpalm samt dubbelt Oscarnominerad för Bästa manus och Bästa internationella långfilm. I Cannes vann skådespelaren Renate Reinsve pris som Bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i filmen. En film som samproducerades med Film i Väst.

Nu är Joachim Trier tillbaka med sin sjätte film, Sentimental Value (Film 6), som han skrivit tillsammans med Eskil Vogt. Även här spelar Renate Reinsve huvudrollen. Filmen beräknas få premiär 2025. Filmen är en intim, rörande och oftast rolig utforskning av familj, minnen och konstens försonande kraft.

En samproduktion mellan Norge, Tyskland, Sverige Danmark och Frankrike. Producenter är Maria Ekerhovd på Mer Film, Andrea Berentsen Ottmar på Eye Eye Pictures, Lizette Jonjic och Sisse Graum på Zentropa, Juliette Schrameck på Agat Films, Nathanaël Karmitz and Elisha Karmitz på MK Production, och Komplizen.

Eirik Svenson: Safe House
Norske regissören Eirik Svensson presenterade sin nya film Safe House som skrivits av Harald Rosenløw Eeg och Lars Gudmestad.

Filmen handlar om Linn som leder ett team med hjälparbetare som akut räddar liv i ett provisoriskt fältsjukhus utanför de jättelika flyktinglägren. Plötsligt rusar en desperat man in i kliniken. Han är muslim, och det är uppenbart att han är förföljd och utsatt för livsfara. Alla håller andan. På utsidan växer mobben och den kristna milisen vill ha ut den muslimske mannen för att döda honom. Linn har säkerhetsansvaret och tvingas handla snabbt. Trots den risk hon utsätter sig själv och teamet för bestämmer sig Linn för att följa sitt eget samvete samtidigt som hon brutalt måste ta ställning till hur mycket ett människoliv är värt.

I huvudrollerna ser vi Kristine Kujath Thorp, Mattis Herman Nyquist, Bibi Tanga, Alexander Karim, Alma Pöysti, Martial Batchamen Tchana, Tracy Gotoas, Nixon Singa och Chris Djuma.

Filmen är producerad av Catrin Gundersen och Hugo Hagermann Føsker, Fantefilm Fiksjon, i samproduktion med Film i Väst, Cinenic Film (Annika Hellström), Nordisk Film och ReelMedia och med stöd av Norwegian Film Institute och Nordisk Film & TV Fond. Distribution Nordisk Film, international sales TrustNordisk.

Jens Lien: En nation i schack 
Norske regissören Jens Lien presenterade sin film En nation i schack, som baseras på bästsäljaren med samma namn av Johan Høst. Manus av Christopher Grøndahl och Rakel Kraft Biørnstad.

Norges statsminister kidnappas och försvinner spårlöst. Kidnapparen ställer bara ett krav; de styrande politikerna måste spela schack om statsministern liv. Schackpjäserna representerar personer som arbetar för staten eller som är ledare i samhället. Om politikerna vinner spelet kommer statsministern att leva, men för varje gång terroristen slår ut en pjäs måste en person betala med sitt liv. Politikerna och deras utsedda räddningsteam, Delta Squad, står inför ett omöjligt dilemma: Kan de offra andra i ett försök att rädda statsministern? Med bara 48 timmar på sig att vinna spelet och rädda statsministern har de inget annat val än att spela, men med varje drag de gör kommer döden närmare. Och utan några ledtrådar att gå på ställs de inför frågan om offrandet av en första schackpjäs kan ge dem en ledtråd för att hitta kidnapparen?

 Filmen produceras av det norska produktionsbolaget Stig og Stein Studio, med Stig Hjerkinn Haug, Fredrik Støbakk och Tale Bryn Teigene som producenter. Medproducenter är SF Studios och Film i Väst. Filmen finansieras med stöd från Film i Väst, Filminvest och privata investerare. SF Studios distribuerar filmen i Norden och REinvent hanterar international sales.

Teona Mitevska: Mother 
Noomi Rapace spelar huvudrollen i Teona Mitevskas drama Mother. Producent Sébasten Delloye och Labina Mitevska i samproduktion med Piodor Gustafsson, Rainy Days, och Film i Väst.

Efter Jackie Kennedy, Frida Kahlo, Prinsessan Diana och Marilyn Monroe är det nu hög tid för en annan kulturell ikon från förra århundradet att få sin plats i filmen. Med manus och i regi av en av Östeuropas mest hyllade auteur, Teona Mitevska (God exits her name is Petrunya – Berlinale 2019; The Happiest Man In The World – Venedig 2022) I biopicen Mother följer hon den religiösa ikonen Moder Teresa under några dagar då hennes tro utsätts för prövningar, de mest utmanande i hennes andliga liv. Noomi Rapace gestaltar en av den katolska kyrkans mest älskade förebilder. Ett tankeväckande och introspektivt porträtt av hängivenhet och systerskap och en fängslande och spännande historia.

Nyckelord

Bilder

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival11.4.2024 12:21:05 CEST | Pressmeddelande

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

36 Guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner13.12.2023 10:32:18 CET | Pressmeddelande

I dag tillkännagavs Guldbaggenomineringarna för 2023 års bästa filmer. Film i Västs samproduktioner fick sammanlagt 36 nomineringar. Sju var för Hammarskjöld och Motståndaren, fyra var för Miraklet i Gullspång och Tillsammans 99, tre för Paradiset brinner och två var för En dag kommer allt det här bli ditt och Exodus. Guldbaggegalan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT och äger rum på Cirkus i Stockholm den 15 januari 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye