Akademikerförbundet SSR

Har AI makten över besluten?

Dela

Bokrelease: AI & makten över besluten. AI och algoritmer kan besluta om vilken skola dina barn hamnar i, rätten till försörjningsstöd och vilken vård du ska få. Nu kommer boken som vrider och vänder på vad som händer när allt fler offentliga beslut automatiseras – eller fattas av AI.

13 författare skriver om konkreta exempel och principiella resonemang som alla måste förhålla sig till. Hur får vi insyn i automatiserade beslut? Kommer det gå att överklaga dem? Kan vi låta AI fatta dem?  

  • Vi ser redan hur många offentliga beslut förvandlats till ”svarta lådor” utan insyn, och om något så borde de internationella exemplen med regeringar som fallit och individers liv som förstörts vara en varningsklocka. Utan offentlighetsprincip i praktiken hotas tilliten till hela samhället, säger Simon Vinge chefsekonom Akademikerförbundet SSR. 

  • Vi ser att det finns en stor efterfrågan på kunskap kring AI, både hos allmänheten och bland yrkesverksamma och organisationer. Men att förstå vad AI är och hur det ska användas är inte längre bara en fråga om att kunna hänga med i samtalen i fikarummet, det är en fråga om demokrati. Det är därför viktigare än någonsin att vi breddar debatten och ökar kunskapen, säger Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef, Internetstiftelsen. 
     

AI & makten över besluten tar upp exempel på allvarliga fel som uppstått till följd av automatiserade beslutsprocesser men också den verkliga potentialen om vi säkerställer hållbara lösningar och vägar framåt mot dessa. 

Boken ges ut av Akademikerförbundet SSR tillsammans med Internetstiftelsen och Volante Förlag. Boken beställs här: 

Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/ai-makten-over-besluten-9789179653804 

Bokus: https://www.bokus.com/bok/9789179653804/ai-makten-over-besluten/ 

Volante: https://volanteshop.com/bok/ai-makten-over-besluten/ 
 
Författare: 
Simon Vinge, chefsekonom Akademikerförbundet SSR 
Maja Fjaestad, docent i teknikhistoria, fd. statssekreterare 
Johan Hirschfeldt, fd. hovrättspresident och justitiekansler 
Charlotta Kronblad, postdoktor på Institutionen för tillämpad IT, avd. för informatik, Göteborgs Universitet. 
Macus Matteby, IT-direktör (CIO) för Ånge och Sundsvalls kommuner. 
Marcin de Kaminski, Mångårig nätaktivist och digital integritetsexpert 
Fia Ewald, informationssäkerhetsexpert och skribent 
Stefan Larsson, docent vid institutionen för teknik och samhälle, Lunds universitet 
Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i rättsinformatik, Stockholms universitet. 
Karim Jebari, forskare vid Institutet för framtidsstudier 
Ulrika Björkstén,  Generalsekreterare vetenskap och allmänhet 
Nasim Farrokhnia, Läkare som arbetar på Microsofts globala team med hälso- sjukvård samt life sience 
Cecilia Magnusson Sjöberg, professor och ämnesföreståndare för rättsinformatik Stockholms Universitet 
Jacob Dexe, Public affairs IAB Sverige 

Kontakter

Bilder

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Anmälningsplikt - vad innebär det?22.5.2024 06:23:47 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. Tid: 29 maj, 8.15-12.00 Plats: Andrakammarsalen, Riksdagen. Sänds även digitalt. Anmälan: sker här

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye