Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet

Dela

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Byggkran med Stångåstadens logga på

Agenda för ökat bostadsbyggande 
Vi hade nyligen årsstämma i Stångåstaden. Den här gången var Kristina Alvendal med och presenterade sin expertrapport hon gjort på uppdrag av Produktivitetskommissionen som är tillsatt av regeringen. Rapporten lyfter fram ett stort antal förslag för att effektivisera stadsbyggnadsprocessen. Jag är själv ordförande i Sveriges Allmännyttas Byggherreråd där vi arbetar för bättre förutsättningar för att bygga nytt och renovera. För några år sedan tog vi fram en agenda för ökat bostadsbyggande med ett antal förslag på vad som behöver göras för att både snabba på processerna och för att pressa kostnaderna. Just nu är vi mitt inne i ett arbete med att uppdatera byggagendan. I det sammanhanget ser jag väldigt många likheter och många intressanta förslag i Kristinas rapport att titta vidare på.


Utredningen
Jag rekommenderar alla som är intresserade av stadsbyggnadsfrågor att läsa rapporten (se länk till rapporten i slutet av min blogg).  Alla kommer säkert inte att hålla med om allt men den kommer väcka många tankar. Rapporten beskriven en problembild med långa ledtider, överbyråkratisering, handläggarlotteri, målkonflikter i lagstiftning och regelverk, felaktigt ställda särkrav, planmonopolets påverkan på processen, onödigt detaljerade detaljplaner, långa planköer, långa överklagandeprocesser mm. Den innehåller också många verkliga exempel som beskriver konsekvenserna av de regelverk och de arbetssätt som finns idag. Rapporten innehåller 113 förslag på åtgärder. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill.


Byggagendan
När jag relaterar till arbetet vi bedrivit i Byggherrerådet under många år slås jag av att vi inte kommit så långt som vi skulle önska. De frågor vi diskuterat i rådet finns alla med i Kristinas rapport. Vi har också diskuterat ledtider, överklagandeprocesser, målkonflikter i lagstiftning, kommunala särkrav och industriell produktion som är starkt kopplad till utformningen av detaljplaner. Sedan har vi även drivit några stora specifika frågor för medlemsföretagen kring LOU och moms på bostäder. Vid sidan av moms och LOU-frågan tycker jag personligen att planfrågan är oerhört viktig för våra möjligheter att få fram konkurrenskraftiga och prisvärda bostäder i framtiden. Med en större flexibilitet i detaljplaner, kortare ledtider och mindre byråkrati kommer viljan att investera i bostäder att öka. 

Min slutsats är det går att göra en massa saker direkt som kan få positiva effekter på investeringarna i landet. Det behövs förstås även lagändringar på sikt, t ex kring LOU och moms men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge. 

Länkar: 
Delbetänkande av Produktivitetskommissionen Stockholm 2024 - Goda möjligheter till ökat välstånd

Expertrapport till Produktivitetskommissionen - Rapportskrivare Kristina Alvendal
Ineffektivt stadsbyggande - erfarenheter av nuvarande lagar, regler och arbetssätt i praktiken

Fredrik Törnqvist,
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Är du intresserad av att jobba hos oss? Då kan du läsa mer om oss och våra lediga tjänster på stangastaden.se 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

Bred samverkan krävs för en ökad integration30.4.2024 11:33:38 CEST | Pressmeddelande

Integrationen är en av vår tids stora samhällsutmaningar som ingen kan lösa på egen hand. Ska vi lösa utmaningarna vi står inför måste vi bli ännu bättre på att samverka. I Linköping har vi på Stångåstaden ett väletablerat samarbete med exempelvis Polisen, kommunen, föreningar och andra fastighetsägare men vi skulle gärna bredda arbetet ännu mer och få in näringslivet i större utsträckning. Kompetensförsörjning är en helt avgörande fråga för nästan alla företag och organisationer. Kan vi hjälpas åt att göra vår stad tryggare och mer attraktiv kommer alla att bli vinnare. Det kommer att göra det ännu bättre att bo här och lättare att få fler att vilja bosätta sig i vår stad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye