Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet

Dela

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Byggkran med Stångåstadens logga på

Agenda för ökat bostadsbyggande 
Vi hade nyligen årsstämma i Stångåstaden. Den här gången var Kristina Alvendal med och presenterade sin expertrapport hon gjort på uppdrag av Produktivitetskommissionen som är tillsatt av regeringen. Rapporten lyfter fram ett stort antal förslag för att effektivisera stadsbyggnadsprocessen. Jag är själv ordförande i Sveriges Allmännyttas Byggherreråd där vi arbetar för bättre förutsättningar för att bygga nytt och renovera. För några år sedan tog vi fram en agenda för ökat bostadsbyggande med ett antal förslag på vad som behöver göras för att både snabba på processerna och för att pressa kostnaderna. Just nu är vi mitt inne i ett arbete med att uppdatera byggagendan. I det sammanhanget ser jag väldigt många likheter och många intressanta förslag i Kristinas rapport att titta vidare på.


Utredningen
Jag rekommenderar alla som är intresserade av stadsbyggnadsfrågor att läsa rapporten (se länk till rapporten i slutet av min blogg).  Alla kommer säkert inte att hålla med om allt men den kommer väcka många tankar. Rapporten beskriven en problembild med långa ledtider, överbyråkratisering, handläggarlotteri, målkonflikter i lagstiftning och regelverk, felaktigt ställda särkrav, planmonopolets påverkan på processen, onödigt detaljerade detaljplaner, långa planköer, långa överklagandeprocesser mm. Den innehåller också många verkliga exempel som beskriver konsekvenserna av de regelverk och de arbetssätt som finns idag. Rapporten innehåller 113 förslag på åtgärder. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill.


Byggagendan
När jag relaterar till arbetet vi bedrivit i Byggherrerådet under många år slås jag av att vi inte kommit så långt som vi skulle önska. De frågor vi diskuterat i rådet finns alla med i Kristinas rapport. Vi har också diskuterat ledtider, överklagandeprocesser, målkonflikter i lagstiftning, kommunala särkrav och industriell produktion som är starkt kopplad till utformningen av detaljplaner. Sedan har vi även drivit några stora specifika frågor för medlemsföretagen kring LOU och moms på bostäder. Vid sidan av moms och LOU-frågan tycker jag personligen att planfrågan är oerhört viktig för våra möjligheter att få fram konkurrenskraftiga och prisvärda bostäder i framtiden. Med en större flexibilitet i detaljplaner, kortare ledtider och mindre byråkrati kommer viljan att investera i bostäder att öka. 

Min slutsats är det går att göra en massa saker direkt som kan få positiva effekter på investeringarna i landet. Det behövs förstås även lagändringar på sikt, t ex kring LOU och moms men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge. 

Länkar: 
Delbetänkande av Produktivitetskommissionen Stockholm 2024 - Goda möjligheter till ökat välstånd

Expertrapport till Produktivitetskommissionen - Rapportskrivare Kristina Alvendal
Ineffektivt stadsbyggande - erfarenheter av nuvarande lagar, regler och arbetssätt i praktiken

Fredrik Törnqvist,
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Är du intresserad av att jobba hos oss? Då kan du läsa mer om oss och våra lediga tjänster på stangastaden.se 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.

IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg

Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.

Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg

Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.

Nu måste vi tänka nytt!5.9.2024 08:50:24 CEST | Blogginlägg

I dag släpper Sveriges Allmännyttas byggherreråd ”Byggagendan 2024”. Byggagendan innehåller såväl uppmaningar till riksdag och regering som förslag till kommunerna och löften från allmännyttan som vi är övertygade om skulle åstadkomma bättre förutsättningar för byggandet i Sverige. Som ordförande i Byggherrerådet har jag varit djupt involverad i framtagandet av Byggagendan och vill därför i det här blogginlägget dela med mig av mitt förord till rapporten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye