Vårdförbundet

Vårdförbundets övertidsblockad nu utökad till 29 kommuner

Dela

Den 20 maj klockan 16.00 utökades Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad till att även gälla i 29 kommuner. Nu omfattas ytterligare drygt 5000 medlemmar och berör främst elevhälsa och hemsjukvård. Totalt omfattar Vårdförbundets blockad runt 68 000 region- och kommunanställda barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet Dan Lepp Vårdförbundet. Bilderna på Sineva Ribeiro får användas fritt i medier förutsatt att fotografens namn anges vid publicering.

 

Vi gör det här för att rädda vården! Sjukvården är i kris och det finns stora risker för både patienter och medarbetare om det inte sker en förändring. Blockaden kan avbrytas så fort SKR möter oss i våra krav men de hävdar hela tiden att de saknar mandat. Nya siffror visar också att vi har ett väldigt starkt stöd hos allmänheten, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

I december 2023 sade Vårdförbundet upp huvudöverenskommelsen med SKR. Den berör cirka 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor anställda inom region- och kommun samt kommunala företag på Sobonas avtalsområde. Sedan årsskiftet har förhandlingar pågått men parterna har inte nått en ny överenskommelse och står just nu långt ifrån varandra.

Vi har fullt rimliga krav. Vi måste få igenom hållbara heltider med en stegvis arbetstidsförkortning för våra medlemmar. Våra yrken var tidigare friska men nu har vi höga sjukskrivningstal och brutala nedskärningar. Tar vi inte ansvar nu och stoppar utvecklingen kommer vi inte ha en fungerande sjukvård, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

 

Den 11 april varslade därför Vårdförbundet om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för samtliga regioner och Ambulanssjukvården i Storstockholm Aktiebolag, Södersjukhuset AB, ​Danderyds sjukhus AB och Capio S:t Görans sjukhus AB. Blockaden trädde i kraft den 25 april och omfattar 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Nu har blockaden utökats till att omfatta 29 kommuner och drygt 5000 medlemmar. Det innebär att både medlemmar och oorganiserade inom Vårdförbundets avtalsområde inte ska jobba övertid, mertid och ej heller att några nyanställningar kan genomföras. Arbetsgivarna har haft två veckor på sig att förbereda sig inför detta. Vårdförbundets yrkesgrupper inom kommunal verksamhet är främst sjuksköterskor inom hemsjukvård, sjuksköterskor på särskilda boenden och skolsköterskor.

Kommunerna är stora vårdarbetsgivare och även där finns stora brister. Drygt 500 personer (580) vårdas på sjukhus varje dag i onödan, personer som är utskrivningsklara men kan inte återvända hem eftersom kommunerna inte har tillräckligt med resurser och kompetens och framförallt för att det finns för få sjuksköterskor i den kommunala hälso- och sjukvården. 

Coronakommissionens slutsatser visar att sjuksköterskorna måste bli fler i den kommunala hälso- och sjukvården men ingenting har hänt. Det räcker inte med tomma ord, det måste till konkreta satsningar för våra yrkesgrupper också inom elevhälsan och hemsjukvården! Vi förhandlar också för dem gällande arbetstider och löner nu, det är allvar nu. Bollen har SKR som nu kan visa hur mycket ansvar de vill ta för framtidens hälso- och sjukvård, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

För lokala talespersoner hänvisas media till denna länk.

Kommuner som omfattas av varslet:

Borlänge kommun, Borås kommun, Eskilstuna kommun, Falu kommun, Göteborgs kommun, Halmstads kommun, Helsingborgs kommun, Jönköpings kommun Kalmar kommun, Karlskrona kommun, Karlstads kommun, Kristianstads kommun, Linköpings kommun, Luleå kommun, Lunds kommun, Malmö kommun, Norrköpings kommun, Partille kommun Skellefteå kommun, Stockholms kommun, Sundsvalls kommun, Södertälje kommun, Trollhättans kommun, Umeå kommun, Uppsala kommun, Västerås kommun, Växjö kommun, Örebro kommun Östersunds kommun.

Faktabakgrund Vårdförbundets yrkande om förkortad arbetstid:

30 procent av Vårdförbundets medlemmar i kommuner och regioner och i kommunala företag arbetar deltid, hälften för att de inte orkar jobba heltid. De säger själva att en sänkt veckoarbetstid kan få dem att gå upp i tid. https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/hallbara-heltider/

Fyra av tio unga tror inte att de kommer jobba kvar i vården.  De unga tycker i högre grad att arbetsbelastningen är för hög. Många unga medlemmar som blir snabbt utarbetade och går ned i deltid efter väldigt kort tid i yrket för att orka. https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/rapport-om-unga-i-varden/

 

 

Kontakter

Vårdförbundets presstjänst0703 10 30 09 (ej sms)

Presstjänsten vardagar 06.00 - 20.00, helger och röda dagar 08.00-17.00. Presskontakter lokalt: vardforbundet.se/press/

Tel:070-310 30 09

Om oss

Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Följ Vårdförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet

Vårdförbundet öppnar för förhandling på Sobonas område14.6.2024 13:02:23 CEST | Pressmeddelande

Den 13 juni mottog Vårdförbundet en hemställan från medlarna på Sobonas avtalsområde, som bland annat omfattar kommunala företag. Förbundsstyrelsen har noga analyserat förslaget och beslutat att tacka nej till hemställan i dess nuvarande utformning. Samtidigt ser Vårdförbundet att försämringar som tidigare föreslagits inte längre finns kvar. Därför öppnar förbundet för förhandling under medling på Sobonas avtalsområde.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye