EU-förordning om ökad mineralutvinning blir svensk lag
I dag, den 23 maj, träder EU-förordningen om kritiska råvaror i kraft som svensk lag. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har deltagit som expertmyndighet i arbetet med förordningen, vars syfte är att minska EU:s importberoende av de metaller och mineral som krävs för viktiga samhällsfunktioner och för klimatomställningen. Förordningen kommer också att bidra till en ökad beredskapsförmåga och att digitala mål uppfylls.
Omvärldsläget och den geopolitiska situationen har på senare år satt ökat fokus på råvarufrågorna som redan innan seglat upp i samhällsdebatten i och med klimatförändringarna. I mars förra året lade EU-kommissionen fram ett förslag för att öka EU:s självförsörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för bland annat klimatomställningen, ökad digitalisering, förbättrad infrastruktur, inom försvaret och sjukvården. I december klubbade EU-parlamentet igenom förordningen som i dag, den 23 maj, blir svensk lag.
– Syftet med förordningen om kritiska råvaror, Critical Raw Materials Act (CRMA) är att skapa heltäckande och stabila värdekedjor, från prospektering och utvinning till kraftigt utökad återvinning av de metaller och mineral som behövs i till exempel elbilar och vindkraftverk. Det är inte bara en förutsättning för att klara klimatutmaningarna utan även avgörande för att svensk och europeisk industri ska kunna konkurrera internationellt, säger Erika Ingvald, tillförordnad chef för SGU:s avdelning för mineralresurser.
Erika Ingvald är en av de experter från SGU som deltagit i arbetet med förordningen. SGU har särskilt bidragit med sin kompetens för att säkerställa att den ska fungera för alla EU:s medlemsstater, både federala och mindre stater, för de med gynnsam geologi för utvinning och de med sämre geologiska förutsättningar.
Förordningen syftar till att effektivisera tillståndsprocesserna, både för att leta efter mineral och för att öppna gruvor, men också att öka återvinningen av råvaror. Att förordningen nu blir svensk lag är dock inget som kommer att påverka befintliga miljökrav, konsultationsordningen för det samiska folket eller sänka ansvarskraven på företagen.
– Den stora skillnaden mot tidigare är att tillståndsprocessen för mineralutvinning ska koordineras och bli mycket snabbare än den är i dag. Framför allt kommer de projekt som godkänns som strategiskt viktiga behandlas betydligt snabbare inom alla EU:s medlemsländer, inklusive Sverige, säger Erika Ingvald.
Critical Raw Materials Act kommer att implementeras stegvis i svensk lagstiftning, där vissa delar gäller direkt från och med i dag och andra implementeras senare.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Två av tre svenskar vill stärka gruvnäringen22.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Majoriteten av Sveriges invånare mellan 18 och 79 år vill att svensk gruvnäring ska få rätt förutsättningar så att tillgången på samhällsviktiga metaller säkras. Tre av fyra, 74 procent, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Det visar en undersökning från Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Novus.
Bergsstaten och SGU bjuder in till gemensam pressträff20.1.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Bergsstaten och Sveriges geologiska undersökning (SGU) bjuder in till pressträff för att ge en bild av läget för Sveriges gruv- och mineralnäring. Bland annat presenteras statistik kring metallpriser och eftersökta mineral. Dessutom offentliggörs en undersökning om befolkningens attityder till svensk gruvnäring. Media välkomnas till Luleå på onsdag.
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland14.1.2025 10:32:32 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Värdefulla mineralfyndigheter får fortsatt status som riksintressen19.12.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Det efter beslut från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Gruvverksamheten i riksintresset Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller.
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum