Dö för dig – nu återuppför Charlotte Gyllenhammar den upp-och-nedvända eken i ett samarbete mellan Statens konstråd och Stockholm konst
För 30 år sedan möttes många stockholmare av en spektakulär syn när de promenerade på Drottninggatan, vid Sergels torg – en upp-och nedvänd ek som hängde mellan husen. Eken var ett av konstnären Charlotte Gyllenhammars allra första konstverk, Dö för dig, och fick många att möta konst på ett nytt sätt. I höst återuppförs konstverket i ett samarbete mellan konstnären, Statens konstråd och Stockholm konst.
Verket var en del av utställningen ”Spelets regler”, ett konstnärsinitiativ som på ett lekfullt sätt lät konsten tillfälligt möta publiken mitt i stadsrummet. Placeringen av de olika konstverken slumpades fram genom ett biljardspel där klotens landningsdestination motsvarade en plats på Stockholmskartan. Gyllenhammars klot hamnade mitt i den moderna betongstaden som på 1960-talet ersatte kvarterets äldre bebyggelse.
Dö för dig är utgångspunkten för Gyllenhammars metod att kasta om perspektiven för att undersöka villkoren för den mänskliga tillvaron och den konstnärliga skapandeprocessen. Trädet kommer, liksom förra gången, från en bondes mark i Stockholms skärgård där det ska beredas plats för ett nytt projekt. Eken kommer att återanvändas på ett värdigt sätt efter projektets slut. På så sätt kommer eken – precis som träd i skogen – att ges nytt liv långt bortom sitt eget. Mycket har hänt på Drottninggatan sedan 1993. Terrordådet 2017 har skapat sår och nya smärtsamma minnen. Dö för dig blir därför referenspunkt i ett nytt landskap. På vilka sätt kan vi läsa det här konstverket nu?
Så här berättar Charlotte Gyllenhammar om varför hon väljer att göra en ny version av verket:
– Eken som hänger upp och ned ser ut som en blixt från klar himmel. Så tydlig var min vision om trädet 1993. Den liknar också ett timglas eller evighetstalet 8. Denna cykliska figur manar till upprepning och återvändande. Nu efter 30 år återvänder jag tillsammans med det ursprungliga laget för att på nytt hänga upp en ek från Roslagen vid Sergels torg.
I samband med att Dö för dig tar plats i centrala Stockholm på nytt, kommer Statens konstråd även att arrangera publika program med utgångspunkt i verket. Mer information om detta kommer under hösten.
Om Charlotte Gyllenhammar:
Charlotte Gyllenhammar är en av Sveriges mest kända konstnärer. Hon är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och The Royal College of Art i London och slog igenom med verket Dö för dig 1993. Hennes verk finns representerade i många samlingar och hon har även skapat ett stort antal offentliga verk. Charlotte Gyllenhammar har medverkat vid flera internationella utställningar och har av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse utsetts till årets konstnär 2023. Som sådan har hon skapat ett platsspecifikt verk i Prinsessan Estelles Skulpturpark på Kungliga Djurgården i Stockholm.
Om Statens konstråd:
Statens konstråd är en statlig myndighet som bildades 1937 med den huvudsakliga målsättningen att konsten skulle ”bliva allas egendom”. Genom vårt arbete med att producera offentlig konst och förvärva konst till statens konstsamling skapar och förvaltar vi framtidens kulturarv och verkar för att konst ska vara tillgänglig och nyskapande där människor lever, arbetar och bor.
Om Stockholm konst: Stockholm konsts uppdrag är att genom den offentliga konsten i Stockholm berika våra gemensamma miljöer, väcka känslor samt uppmuntra till samtal och eftertanke. Vår ambition är att så många som möjligt får uppleva konst i sin närmiljö.
Vi arbetar med nya offentliga konstverk i miljöer som är tillgängliga för allmänheten och är ansvariga för utplacering och vård av stadens konstsamling.
Kontakter
Eva Malm Öhrström, kommunikationschef Statens konstråd 072-090 82 83, eva.malm.ohrstrom@statenskonstrad.se
Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst 08-508 31 320, stefan.hagdahl@stockholm.se
Om oss
Statens konstråd utvecklar sammanhang där samtidskonst och offentliga rum möts. Statens konstråd producerar permanenta och tillfälliga konstprojekt i offentliga miljöer och engagerar konstnärer i stadsutvecklingsprojekt, samt sprider kunskap och erfarenheter vidare i Sverige och utomlands.
Följ Statens konstråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd
Mellan ljus och mörker – Möt konsten i Luleå4.10.2024 11:01:58 CEST | Pressmeddelande
Naturens magi och tyst kunskap i mötet med teknikens framfart och konstens betydelse i vardagen är temat när Statens konstråd bjuder in till en konstvandring på Luleå tekniska universitet.
Nu står Västlänkens första konstverk på plats13.9.2024 15:12:45 CEST | Pressmeddelande
Ett rosa stenblock, stort som ett trevåningshus, står nu på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. bLINK är ett verk av den internationellt verksamma konstnären Katharina Grosse, producerat och beställt av Statens konstråd och Trafikverket som en del av den konstnärliga gestaltningen av Västlänken.
Textil offentlig konst i ny utställning2.9.2024 08:09:19 CEST | Pressmeddelande
Sammetslena lianer i ett betonghus, en vildhäst hos polisen, ett örngott för drömmar på en arbetsplats för samhällsekonomiska analyser och en figur som rullat in sig i en madrass hos Arbetsförmedlingen. Utställningen Det ska växa – textila uttryck som offentlig konst lyfter fram textila verk för offentliga rum och öppnar på Statens konstråd i Stockholm 10 september.
Stor satsning på konst när Varberg får nytt stationsområde28.5.2024 08:10:00 CEST | Pressmeddelande
I Varberg växer just nu tre stora offentliga konstverk fram i samband med bygget av det nya stationsområdet. Det är Statens konstråd som i samarbete med Trafikverket, Jernhusen och Varbergs kommun låter konsten ta plats och möta människor i deras vardag – på perrongen i väntan på morgontåget och på torget på vägen hem förbi det nya stationshuset.
Kung får nya kläder när Valeria Montti Colque och Statens konstråd gör verk i Örebro29.4.2024 10:49:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 juni förvandlas en välkänd plats i Örebro när Statens konstråd och konstnären Valeria Montti Colque samarbetar med Örebro OpenArt. Under våren har konstnären samlat in Örebroares föremål, som blir en del av ett storskaligt konstverk och performance mitt i staden. Valeria Montti Colque är en svensk-chilensk konstnär som är känd för sin unika bildvärld och just nu medverkar vid Venedigbiennalen. Hennes storskaliga installationer tar över och förvandlar platserna där de uppförs till nya rum av gemenskap och samhörighet. Verken aktiveras ofta i ritualliknande performance genomförda av olika slags karaktärer, gudar och mytologiska varelser som är skapade av konstnären, ofta med inspiration från skapelseberättelser och populärkultur. Allmänheten, andra konstnärer, familj och vänner blir ofta en del av skapandet av hennes konstnärliga värld – samarbetet är en grundsten i konstnärskapet. I Örebro möts publiken av verket “El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Eke
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum