Nu visas ”Konsten i maktens korridorer”
Statens konstråd erbjuder en unik möjlighet att se delar av konsten som ska hänga i Regeringskansliets lokaler. Ett urval av den konst som tagits fram visas under perioden 16 februari till 25 april hos Statens konstråd på Skeppsholmen.

Regeringskansliet består av flera olika byggnader utspridda på flera kvarter. Där finns hundratals konstverk från Statens konstråd, Nationalmuseum och Moderna museet som med jämna mellanrum byts ut eller kompletteras. Nu ska ytterligare 140 verk från Statens konstråds samling hängas hos Regeringskansliet. Ett flertal konstnärskap, både äldre och samtida, är representerade. På Statens konstråd visas bland annat verk av Marie-Louise Ekman, Atti Johansson, Jonas Liveröd, Chun Lee Wang Gurt, Emm Berring och Lenke Rothman. I samband med visningen av konsten, arrangeras också samtal i serien ”Möt konsten”, där Statens konstråds konstkonsulter Hanna Stahle och Magnus Mattsson, tillsammans med andra, berättar om processen att välja ut konst till Regeringskansliet.
Statens konstråd placerar konst ur den statliga offentliga konstsamlingen på myndigheter runt om i landet som så önskar. Konstkollektionerna kan liknas vid en enorm konstutställning. Det urval som visas i vår på Statens konstråd är utvalt av Statens konstråds konstkonsulter Hanna Stahle och Magnus Mattsson. Placeringen av konsten på Regeringskansliet görs i samarbete med Moderna Museets depositionsansvariga Johanna Holm Norrvik och Nationalmuseums depositionsansvariga Sara Bernesjö.
Var och när kan jag se konsten och höra mer om den?
Du kan se ”Konsten i maktens korridorer” hos Statens konstråd på Skeppsholmen klockan 16.00–19.00 alla tisdagar under perioden 16 februari till 25 april, utom tisdag 28 februari och 11 april. Konstpresentationen består av 32 verk och introduceras av en publikvärd (ca 20–30 min).
-
16 februari: ”Konsten i maktens korridorer” presenteras i Verkstan hos Statens konstråd och kan upplevas kl. 16.00–19.00. Då framförs också Maria W Horns audiovisuella verk Aether, ett platsspecifikt verk som inspirerats av husets historia.
-
21 februari: 18.00 Möt konsten: ”Konsten i maktens korridorer” – Statens konstråds konstkonsulter Hanna Stahle och Magnus Mattson berättar om processen att ta fram en konstkollektion som placeras i Regeringskansliets byggnader. ”Konsten i maktens korridorer” presenteras i Verkstan och kan upplevas kl. 16.00–19.00, samtalet hålls 18.00–19.00.
-
7 mars: 18.00 Möt konsten: ”Konsten i maktens korridorer” – Sara Bernesjö och Johanna Holm Norrvik från Nationalmuseum och Moderna Museet i samtal med Statens konstråds konstkonsulter Hanna Stahle och Magnus Mattsson om hur äldre konst och befintlig konst delar rum med samtida verk. ”Konsten i maktens korridorer” presenteras i Verkstan hos Statens konstråd och kan upplevas kl. 16.00–19.00, samtalet hålls 18.00–19.00.
-
4 april: 18.00 Möt konsten: Konstnärssamtal med Ellen Ehk Åkesson vars verk Terra (towers) finns representerat bland verken. I ett samtal med Statens konstråds konstkonsulter Hanna Stahle och Magnus Mattsson om naturen som strömning i samtidskonsten, men även som en tematik som funnits med i arbetet med konst till Regeringskansliet. ”Konsten i maktens korridorer” presenteras i Verkstan hos Statens konstråd och kan upplevas kl. 16.00–19.00, samtalet hålls 17.00–18.00.
Kontakter
Eva Malm ÖhrströmKommunikationschef
Tel:072-090 82 83eva.malm.ohrstrom@statenskonstrad.seAnna WallgrenKommunikatör
Tel:072-050 34 95anna.wallgren@statenskonstrad.seBilder


Statens konstråd placerar konst ur den statliga offentliga konstsamlingen på myndigheter runt om i landet som så önskar. Konstkollektionerna kan liknas vid en enorm konstutställning och bidrar till det nationella kulturpolitiska målet att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet och att kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling. Den stora mängden konstkollektioner som produceras varje år ger många människor möjlighet att såväl uppleva och beröras av konst i sin vardag som att genom dialogen i samrådsgrupper påverka utformningen av offentliga miljöer i alltifrån häkten och universitet till länsstyrelser och ambassader. Den mångfald av konstnärskap som är representerade i samlingen rymmer ett närmast oändligt antal olika slags berättelser och uttryck från olika tider och platser.
Följ Statens konstråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd
Statens konstråds remissvar på utredningen Moderna – en ny myndighet för modern konst, arkitektur och design (Ds 2025:2)31.3.2025 10:07:55 CEST | Pressmeddelande
Utredningen om en sammanslagning av Moderna Museet, ArkDes och Statens konstråd saknar nödvändiga risk-och konsekvensanalyser. Det finns en hög risk att det kan leda till negativa effekter för den offentliga konsten och gemensamma miljöer i hela Sverige. Ytterligare analysarbete krävs innan beslut om en eventuell sammanslagning kan fattas. Det skriver Statens konstråd, den nationella expertmyndigheten för offentlig konst, i sitt remissvar som i dag lämnats in till Kulturdepartementet.
De är de utvalda kommunerna för ”Konst i hela Sverige”27.3.2025 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Konst i hela Sverige är ett samarbetsprojekt som mindre kommuner som vill utveckla sitt arbete med offentlig konst har kunnat ansöka till under våren. Nu är urvalsprocessen klar och Statens konstråd står i startgroparna för att sätta i gång samarbetet med de utvalda kommunerna; Munkedal, Flen, Markaryd, Norberg och Umeås kranskommuner Bjurholm, Vännäs, Vindeln, Robertsfors, Nordmaling, som ansökt tillsammans.
Statens konstråd kommenterar utredningen ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design”23.1.2025 11:16:32 CET | Pressmeddelande
I måndags presenterades utredningen ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design” som föreslår en sammanslagning av Moderna museet, ArkDes och Statens konstråd.
Mellan ljus och mörker – Möt konsten i Luleå4.10.2024 11:01:58 CEST | Pressmeddelande
Naturens magi och tyst kunskap i mötet med teknikens framfart och konstens betydelse i vardagen är temat när Statens konstråd bjuder in till en konstvandring på Luleå tekniska universitet.
Nu står Västlänkens första konstverk på plats13.9.2024 15:12:45 CEST | Pressmeddelande
Ett rosa stenblock, stort som ett trevåningshus, står nu på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. bLINK är ett verk av den internationellt verksamma konstnären Katharina Grosse, producerat och beställt av Statens konstråd och Trafikverket som en del av den konstnärliga gestaltningen av Västlänken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum