Välkomna på invigningen av Ur himlen, ner i jorden

Ur himlen, ner i jorden är ett offentligt konstprojekt av Statens konstråd i samarbete med Baltic Art Center som äger rum i Visby och dess omgivningar.
Datum: 27 augusti 2022
Tid: Vernissagen är öppen kl 12.00–18.00. Invigning kl 13.00.
Plats: Gotlands Konstmuseum, Strandgatan 14, Visby
Invigningstal: kl 13.00
PåÄngen Mat och Bar bjuder på dryck och tilltugg av nyskördade, gotländska grönsaker.
Bussresa till Visborgs slätt: kl 14.30
Projektet presenterar två nya konstverk som består av en levande skulptur, en AR-upplevelse och en utställning, som tillsammans väcker tankar om liv, omsorg och samexistens på en skadad planet. Med hjälp av pedagogik, lekfullhet och fantasi tar konstnärerna upp vårt brustna förhållande till jorden och till alla de icke-mänskliga livsformer som vi delar den med. Skolklasser bjuds in till workshopprogrammet Vad vi inte ser med konstpedagog Jessica Lundeberg för att möta konstverken och själva skapa konst och animationer. Parallellt med utställningen visas även skisser på gestaltningar för den planerade stadsdelen Visborg som skapats inom ramen för stadsutvecklingsprojektet av konstnärerna Juri Markkula och Ingela Ihrman.
The Swamp Observatory av Urbonas Studio är en Augmented Reality-upplevelse som är tillgänglig på mobila enheter och online. Projektet inspirerar till funderingar kring följderna av Gotlands förlorade våtmarker och hur de kan återskapas i en tid av klimatomställning. Den framtida verkligheten på Visborgs slätt berikas med imaginära, ännu okända arter - eller monster som konstnärerna kallar dem - som har skapats tillsammans med elever från Atheneskolan. Genom QR koder kan besökaren aktivera upplevelsen och följa monstren som interagerar med varandra och guidar besökaren runt i träskets hemligheter. I utställningen på Gotlands konstmuseum får man ta del av den två år långa utvecklingsprocessen av konstverket. The Swamp Observatory i sin helhet är ett lekfullt och pedagogiskt verktyg för att engagera sig i stadsutvecklingsprocesser och för att föreställa sig nya och hållbara ”sociala biotoper”.
Brakfesten/La Grande Bouffe av Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne är ett konstverk i två delar: en film och en levande skulptur i Södra Hällarnas naturreservat, där almarna är utrotningshotade. Skulpturen, som efterliknar det mönster som barkborrarna lämnar på träden, har varit på plats sedan maj och har varit välbesökt under sommaren. Den är gjord av avbarkat almträ som förts tillbaka till sin ursprungsplats för att långsamt förmultna och bjuda in till en festlig bankett för insekter, skalbaggar, fåglar och andra organismer. Den har blivit en slags lek och mötesplats för unga och gamla, människor och icke-mänskliga livsformer. Det är dessa små och osynliga invånare i området som vi möter och följer i deras förehavanden som huvudpersoner i den film som har premiär i utställningen.
Ur himlen, ner i jorden inspirerar oss att återupptäcka glädjen och nyfikenheten i att engagera oss i den levande värld som vi tillhör.
För mer information vänligen kontakta:
Edi Muka, Curator Statens konstråd
08-440 12 92
emuka@statenskonstrad.se
Helena Selder, Konstnärlig ledare BAC
070-871 45 91
helena@balticartcenter.com
För fler pressbilder, besök vår Mediabank
Bilder




Om oss
Statens konstråd utvecklar sammanhang där samtidskonst och offentliga rum möts. Statens konstråd producerar permanenta och tillfälliga konstprojekt i offentliga miljöer och engagerar konstnärer i stadsutvecklingsprojekt, samt sprider kunskap och erfarenheter vidare i Sverige och utomlands.
Följ Statens konstråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd
Statens konstråds remissvar på utredningen Moderna – en ny myndighet för modern konst, arkitektur och design (Ds 2025:2)31.3.2025 10:07:55 CEST | Pressmeddelande
Utredningen om en sammanslagning av Moderna Museet, ArkDes och Statens konstråd saknar nödvändiga risk-och konsekvensanalyser. Det finns en hög risk att det kan leda till negativa effekter för den offentliga konsten och gemensamma miljöer i hela Sverige. Ytterligare analysarbete krävs innan beslut om en eventuell sammanslagning kan fattas. Det skriver Statens konstråd, den nationella expertmyndigheten för offentlig konst, i sitt remissvar som i dag lämnats in till Kulturdepartementet.
De är de utvalda kommunerna för ”Konst i hela Sverige”27.3.2025 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Konst i hela Sverige är ett samarbetsprojekt som mindre kommuner som vill utveckla sitt arbete med offentlig konst har kunnat ansöka till under våren. Nu är urvalsprocessen klar och Statens konstråd står i startgroparna för att sätta i gång samarbetet med de utvalda kommunerna; Munkedal, Flen, Markaryd, Norberg och Umeås kranskommuner Bjurholm, Vännäs, Vindeln, Robertsfors, Nordmaling, som ansökt tillsammans.
Statens konstråd kommenterar utredningen ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design”23.1.2025 11:16:32 CET | Pressmeddelande
I måndags presenterades utredningen ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design” som föreslår en sammanslagning av Moderna museet, ArkDes och Statens konstråd.
Mellan ljus och mörker – Möt konsten i Luleå4.10.2024 11:01:58 CEST | Pressmeddelande
Naturens magi och tyst kunskap i mötet med teknikens framfart och konstens betydelse i vardagen är temat när Statens konstråd bjuder in till en konstvandring på Luleå tekniska universitet.
Nu står Västlänkens första konstverk på plats13.9.2024 15:12:45 CEST | Pressmeddelande
Ett rosa stenblock, stort som ett trevåningshus, står nu på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. bLINK är ett verk av den internationellt verksamma konstnären Katharina Grosse, producerat och beställt av Statens konstråd och Trafikverket som en del av den konstnärliga gestaltningen av Västlänken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum