Linköpings kommun

Ny plan för stärkt trygghet i skolan

Dela

Linköpings skolor ska få ett tydligare stöd i arbetet med att skapa trygghet och studiero. En ny handlingsplan för grundskolan och gymnasieskolan förtydligar bland annat vad personal har för befogenheter att ingripa.

Som huvudman har kommunen ett ansvar att säkerställa trygghet och studiero inom skolans verksamheter. Med studiero menas att det finns goda förutsättningar för eleverna att koncentrera sig på undervisningen. Med trygghet menas att det inte finns något som upplevs som hotande eller oroande i skolmiljön.

– De flesta skolor i Linköping har en bra arbetsmiljö, men vi får inte blunda för att det också förekommer stök och ibland allvarligare konflikter, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.  

Trygghetsarbetet gäller både i den inre och yttre miljön. Det inkluderar även annan verksamhet än undervisning, som exempelvis skolmåltider och raster.

– Jag vill vara tydlig med att vi stöttar att rektorer och skolpersonal använder de befogenheter de har till sitt förfogande för att upprätthålla trygghet och studiero i skolan. Den här handlingsplanen är en del i att ge det stödet, säger Elias Aguirre.

Att samverka med andra aktörer är även prioriterat i det förebyggande arbetet. I Linköpings kommun sker det främst mellan skolan, socialtjänsten, kultur- och fritidsförvaltningen samt polisen. Handlingsplanen antogs på barn- och ungdomsnämndens sammanträde 23 maj.

Fakta
Handlingsplanen gäller för förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, fritidshem, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola.

Länk till handlingsplanen

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye