Läkemedelsverket

Europeiska läkemedelsmyndigheter får toppbetyg av WHO

Dela

Världshälsoorganisationen WHO ger det europeiska nätverket för läkemedelsmyndigheter EMRN, som Läkemedelsverket ingår i, en kvalitetsstämpel genom att godkänna det som ett regionalt nätverk och ge den WLA-status (WHO Listed Authority).

Läkare undersöker barn
Läkemedelsverket är, tillsammans med EU:s läkemedelsmyndigheter, ledande inom sitt område och arbetar för att förbättra tillgången till säkra och effektiva läkemedel för patienter i hela Europa och globalt. Foto: Johnér

EMRN, som består av Europeiska kommissionen, den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och de 30 nationella läkemedelsmyndigheterna i EU:s medlemsländer är det första regionala nätverket för läkemedelsmyndigheter som godkänns av WHO.

– Godkännandet visar att Läkemedelsverket tillsammans med EU:s läkemedelsmyndigheter är ledande inom sitt område och arbetar för att förbättra tillgången till säkra och effektiva läkemedel för patienter i hela Europa och globalt. Det är betydelsefullt för folkhälsan och en kvalitetsstämpel på vårt arbete, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.

Ett toppbetyg för engagemang och tillsyn

Att uppnå så kallad WLA-status innebär inte både att nätverket efterlever av de stränga standarder som ett godkännande utan visar också på ett engagemang för att driva ständiga förbättringar och excellens i den regulatoriska tillsynen.

– Jag är glad över att EU:s läkemedelsnätverk har erkänts som en global referensmyndighet, som arbetar enligt de högsta regulatoriska standarderna. WHO:s erkännande bildar en formell grund för det viktiga arbete som EMA och EU redan gör för att främja tillit globalt, säger EMA:s generaldirektör Emer Cooke.

Kort om WLA – WHO Listed Authority

För att en myndighet eller ett regionalt nätverk ska bli auktoriserad (WLA) av WHO krävs det att den kan visa att den uppfyller alla krav som organisationen ställer på läkemedelsreglering. Den ska bland annat:

  • Ha tydliga och välfungerande regler för läkemedel.
  • Ha tillräckligt med kunniga och erfarna personer som arbetar med läkemedelsfrågor.
  • Arbeta på ett öppet och transparent sätt.
  • Tar ansvar för sina beslut.

Kontakter

Bilder

Läkare undersöker barn
Läkemedelsverket är, tillsammans med EU:s läkemedelsmyndigheter, ledande inom sitt område och arbetar för att förbättra tillgången till säkra och effektiva läkemedel för patienter i hela Europa och globalt.
Ladda ned bild
Björn Eriksson, Läkemedelsverkets generaldirektör
Björn Eriksson, Läkemedelsverkets generaldirektör
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye