Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala Vatten vinner priset Årets Samhällsbärare

Dela

Uppsala Vatten har fått priset Årets Samhällsbärare 2024 av arbetsgivarorganisationen Sobona för sitt arbete med att ta fram en innovationsplan och ett innovationssystem med en egen budget som lättare kan hitta lösningar på bolagets utvecklingsbehov.

Cecilia Jansson och Johanna Andersson tog emot priset på finmiddag i Malmö. Fotograf: David Jonsson
Cecilia Jansson och Johanna Andersson tog emot priset på finmiddag i Malmö. Fotograf: David Jonsson

Elin Belleza är innovationsledare och skickade in motiveringen 22 april. Nu när vinsten är vår känner hon sig stolt.

– Jag är mycket stolt över att vårt gedigna arbete med innovationssystemet har uppmärksammats på det här sättet. Vi är många på bolaget som har jobbat med att få innovationssystemet på plats och jag är väldigt tacksam för det fina samarbetet vi har här på Uppsala Vatten.

Enligt Sobonas hemsida delas priset ut till organisationens medlemmar som varje dag ser till att samhället fungerar: "Som samhällsbärare är de kommunala företagen ofta vardagshjältar som verkar i det dolda. Samhällsbärarpriset skapar stolthet och visar hur kommunala företag är nyckelspelare som gör skillnad.”

Vad betyder ett sådant här pris?

– Det är ju ett bevis på att vi är rätt ute med att arbeta systematiskt med innovation, att det är rätt väg framåt för att hantera de stora samhällsutmaningarna och omställningen vi alla behöver göra, säger Elin Belleza. 

Prisades på finmiddag i Malmö


2024 blir andra året i rad som priset Årets Samhällsbärare delas ut. Priset delas ut i de fyra olika kategorierna innovation, arbetsmiljö, kompetensförsörjning och hållbarhet. Uppsala Vatten fick pris i kategorin innovation och tävlade mot tolv andra finalister totalt, bland annat Öresundskraft och Tekniska Verken i Kiruna AB i kategorin innovation. Enligt Elin Belleza var det inte väntat att Uppsala Vatten skulle vinna.

– Nej, det vill jag inte säga att det var. De andra finalisterna hade starka nomineringar och motiveringar. Jag är också född i Kiruna kommun och har tidigare jobbat där så om de hade vunnit hade det också känts lite som en vinst för mig.

Johanna Andersson och Cecilia Jansson är HR-partners på Uppsala Vatten och var på plats för att ta emot priset under en finmiddag i Malmö.

– Stämningen var verkligen på topp. Känslan när de sa att vi hade vunnit var såklart jätterolig. Man blev stolt över sina duktiga kollegor, säger Johanna Andersson.

Motiveringen för Årets Samhällsbärare


Juryns motivering lyder:

Vi är glada att utse Uppsala Vatten och Avfall AB till årets vinnare i kategorin Innovation för deras systematiska arbete med innovation för ett mer hållbart Uppsala. Genom att bygga ledningssystem för innovation samt skapa en specifik budget för innovation visar man att frågorna tas på största allvar och att man har en långsiktig ambition att göra stor skillnad i samhället genom att ta större kliv för rent vatten och smarta kretslopp. Med sina samarbeten och engagemang i allt från nationella innovationsprogram till lokala pilotprojekt med näringslivet är de en förebild i hur modernt arbete med innovation och hållbarhet bör se ut. Därför är Uppsala Vatten och Avfall AB en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Samhällsbärare inom innovationsområdet.

Bilder

Fotograf: David Jonsson
Fotograf: David Jonsson
Ladda ned bild
Fotograf: David Jonsson
Fotograf: David Jonsson
Ladda ned bild

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye