Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala Vatten bygger Sveriges första kombinerade vätgastankstation

Dela

Uppsala Vatten har tagit sitt första spadtag för vätgastankstationen i Brillinge nära Gränbystaden. Vätgastankstationen är en del av ett projekt där Energimyndigheten är med och finansierar publika ladd- och tankstationer, med syfte att minska klimatutsläppen och beroendet av fossila drivmedel.

Uppsala Vattens tf. vd Ida Hellrup och styrelseordförande Rickard Malmström (MP) tar första spadtaget för vätgastankstationen.
Uppsala Vattens tf. vd Ida Hellrup och styrelseordförande Rickard Malmström (MP) tar första spadtaget för vätgastankstationen.

– Det känns jättebra att vi på Uppsala Vatten nu gör vätgas mer tillgängligt och snabbar på den gröna omställningen. Vi har i vår verksamhet väldigt stor möjlighet att bidra till en bättre framtid att längta till, säger Rickard Malmström (MP), ordförande Uppsala Vatten.

All vätgas som säljs på stationen kommer levereras med lastbil utifrån, men Uppsala Vatten ser även över förutsättningarna att på sikt producera egen vätgas. Stationen planeras stå färdig hösten 2024 och ger då möjligheten för både personbilar och lastbilar att tanka med vätgas.

— Det känns stort att Uppsala Vatten är med på den här satsningen som breddar möjligheterna till förnybar fordonsgas. Vätgastankstationen kommer vara ett komplement till vår biogasverksamhet där vätgas blir en viktig del om vi ska kunna skapa förutsättningar och möjligheter för nya typer av fordon i Uppsalaområdet, säger Ida Hellrup, tillförordnad vd på Uppsala Vatten.

Tillsammans har medlemsorganisationen BioDriv Öst hjälpt Uppsala Vatten att få EU-finansiering för att utreda möjligheterna att satsa på vätgas inom ramen av deras projekt Fossilfritt 2030. BioDriv Öst är icke vinstdrivande och hjälper deras medlemmar med expertstöd och samverkan i arbetet med en fossilfri transportsektor och en hållbar regional utveckling.

– Att det här är på gång nu känns jättekul. Det är inspirerande att Uppsala Vatten i samverkan med andra aktörer har tittat på möjligheterna att vidareutveckla dagens biogasproduktion, med vätgasproduktion. På så sätt skulle robusta krisberedskapshubbar för en flexibel energiproduktion kunna skapas runt om i hela landet, säger Björn Isaksson, sakkunnig inom transport och industri på BioDriv Öst.

Vätgastankstationen kommer kombineras med laddstation för elbilar och är då landets första kombinerade vätgastank- och laddstation. Energimyndigheten har fördelat ungefär 1 400 av totalt 1 543 miljoner kronor till 139 laddstationer, 12 vätgastankstationer och den kombinerade ladd- och vätgastankstationen som Uppsala Vatten kommer att bygga tillsammans med Vattenfall.

Satsningen innefattar hela Sverige och Uppsala Vattens vätgastankstation är en av 12 vätgastankstationer i landet. Läs mer om Energimyndighetens projekt på Stor utbyggnad av el- och vätgasstationer för gods efter beslut från Energimyndigheten

Kontakter

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye