Hyresgästföreningen Region Norrland

Ny undersökning: Överväldigande majoritet emot marknadshyror i Västerbotten

Dela

En ny undersökning visar att en överväldigande majoritet i länet är emot marknadshyror. Resultatet står sig dessutom, oavsett vilken partitillhörighet man säger sig ha, vilken upplåtelseform eller vilket län man bor i.

Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland Foto: Hyresgästföreningen

– Vår undersökning visar tydligt att västerbottningarna inte vill ha marknadshyror. Det vi tar med oss och som är vårt budskap till våra kommunala politiker är att man behöver driva politik som gör att folk har råd att bo. För hyresgäster klarar inte hur höga hyror som helst, säger Gunnar Bergman, regionordförande Hyresgästföreningen Norrland.

Stödet för dagens förhandlingsmodell måste ses som oerhört starkt i alla väljargrupper. Oavsett om väljarna delas upp efter upplåtelseform, parti som de röstar på eller vilket län de bor i så återfinns samma starka stöd för förhandlingsmodellen i alla grupper.

  • Ingenstans i landet återfinns en majoritet eller nästan en majoritet som ser positivt på att införa marknadshyror.
  • Motståndet är som mest kompakt i Västerbottens län, där säger 82 procent av befolkningen nej till marknadshyror. Detta kan jämföras med 72 procent i riket.
  • Majoriteten hos alla väljargrupper, uppdelade efter parti, säger nej till marknadshyror.


Marknadshyror, eller fri hyressättning som det ibland också kallas, innebär att hyresvärden själv bestämmer hur mycket du ska betala i hyra, utan att förhandla med hyresgästerna. Tanken är att hyrorna på så sätt får ett marknadspris som speglar tillgång och efterfrågan. Eftersom bostadsbristen är stor kommer det leda till högre hyror.

Om undersökningen
Hyresgästföreningen har gett undersökningsföretaget Indikator Opinion i uppdrag att genomföra en omfattande enkät om politiska och ekonomiska frågor som berör hushållens boendesituation, ekonomiska villkor och åsikter om olika bostadspolitiska åtgärder. Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 14 867 personer bosatta i Sverige. Undersökningens fältperiod varade från vecka 10 till och med vecka 16 under våren 2024. Totalt samlades 5240 svar in. Resultaten av hela undersökningen presenteras i rapporten Hyresgästerna 2024.


För mer information:
Anders Rubensson, pressansvarig, 010-459 18 00

Kontakter

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norrland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norrland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye