Skara stift

Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträdde - beslut om att inrätta tjänst som hållbarhetsstrateg och avtackning av biskop Åke

Dela

Nu har stiftsfullmäktige i Skara stift haft sitt vårsammanträde och beslutat om bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift. Dessutom inrättades en tjänst som hållbarhetsstrateg och Svenska Kyrkans Unga föredrog om prioriterade frågor. Under dagen avtackades också biskop Åke Bonnier.

Stiftsfullmäktiges ordförande Jan Wahn och biskop Åke Bonnier.
Stiftsfullmäktiges ordförande Jan Wahn och biskop Åke Bonnier. Foto: Andreas Fagrell

Onsdag 23 maj sammanträdde stiftsfullmäktige i Skara stift och beslutade bland annat om årsredovisning för stiftsorganisationen och för prästlönetillgångarna för år 2023. 

Ett annat ärende under dagen var att Svenska Kyrkans Ungas påverkansdokument presenterades. Det visar vilka frågor som Svenska Kyrkans Unga anser viktiga för stiftsorganisationen att driva och prioritera. Bland frågor som barn- och ungdomsorganisationen lyfter särskilt finns Hbtqi- och inkluderingsfrågor samt klimatet med.

Stiftsfullmäktige beslutade även att inrätta en tjänst som hållbarhetsstrateg efter att organisationen haft motsvarande tjänst genom tidsbegränsad anställning. 

Under dagen höll även biskop Åke Bonnier ett tal som sammanfattade hans tolv år som biskop i stiftet. Detta var hans sista sammanträde med stiftsfullmäktige som aktiv biskop och i samband med sammanträdet avtackades han med blombukett i regnbågens färger och med stående ovationer. 

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier och biskop electa Ulrica Fritzson samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye