Skolverket

Skolverket öppnar kontor hos SPSM i Örebro

Dela

Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) inviger ett gemensamt kontor i Örebro idag. Kontorsetableringen syftar till att Skolverket och SPSM ska möta skolhuvudmännen på deras lokala arena och erbjuda dialoger där huvudmännen själv bestämmer vilka frågor som de vill bolla med skolmyndigheterna.

Joakim Malmström, generaldirektör på Skolverket
Joakim Malmström, generaldirektör på Skolverket

Skolverket flyttar ut i landet och in i SPSM:s befintliga lokaler på Drottninggatan i Örebro, och det gemensamma nya kontoret invigs idag måndagen den 27 maj.

Kontoret kommer att erbjuda kvalitetsdialoger till huvudmännen i Örebro län med omnejd. Dialogerna är ett stöd i huvudmännens planering, analys och utveckling av skolan och förskolan, och tar avstamp i framgångsfaktorer som forskning och erfarenheter visat leder till ökad kvalitet.

- Dialogerna är tänkta att ge hjälp till självhjälp för huvudmännen, genom att stärka deras förståelse för vad de behöver prioritera och stärka deras förmåga att leda sin verksamhet i det utvecklingsarbetet. Många av de huvudmän vi redan träffat tycker att kvalitetsdialogerna ger ett bra stöd utifrån deras specifika förutsättningar och utmaningar, säger Joakim Malmström, generaldirektör på Skolverket.

I Örebro län finns det cirka 50 skolhuvudmän som är olika stora och med skilda förutsättningar. Samtliga kommer att erbjudas kvalitetsdialoger tillsammans med myndigheterna.

- Det är för många elever som inte klarar skolan idag, inte minst bland elever som har en funktionsnedsättning. Det är väldigt viktigt att barn och elever får insatser tidigt. Kvalitetsdialogerna kan vara ett bra stöd till huvudmännen i Örebro län kring dessa frågor, säger Aurora Lindberg, generaldirektör SPSM.

Orterna med regionala kontor
Skolverkets regionala kontor finns i Härnösand, Luleå, Malmö, Solna och i Örebro. I oktober 2024 öppnas ett kontor i Göteborg. På samtliga orter flyttar Skolverket in till SPSM:s lokaler.


För frågor kontakta
Pressekreterare Susan Ottosen på Skolverket, ring 08-527 337 52 eller mejla susan.ottosen@skolverket.se.
SPSM:s presstjänst, ring 010-473 50 51 eller mejla press@spsm.se.

Mer information
Kvalitetsdialogernas syfte och innehåll (skolverket.se)Uppdrag till Statens skolverk, Statens skolinspektion, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Skolforskningsinstitutet om insatser för ökad kvalitet och likvärdighet  (www.regeringen.se)

Bilder

Aurora Lindberg, generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM)
Aurora Lindberg, generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM)
Ladda ned bild
Joakim Malmström, generaldirektör Skolverket
Joakim Malmström, generaldirektör Skolverket
Ladda ned bild

Dokument

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder5.12.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye